proživljavamo agoniju

Vapaj iz karantina u Tuzli: Štrajkujemo glađu, prijete nam specijalcima

radnici tuzla granica karantin10 (1)

Niko od radnika smještenih u karanten u Studentskom domu u Tuzli nije testiran na koronavirus, rekli su da će ih testirati nakon što tu provedu 12 dana

Piše: S. Degirmendžić

Posljednjih dana brojne su pritužbe građana BiH koji su dobili rješenja o karantinskom smještaju u nekom od gradova naše zemlje.

Među njima su i one koje upućuju oni smješteni u Studentskom domu u Tuzli.

Kako je za Fokus.ba ispričao Fehro Vejzović, 150 radnika s područja Tuzlanskog kantona od subote proživljava pravu agoniju, a na svoju situaciju odlučili su skrenuti pažnju i štrajkom glađu, kada su jutros vratili doručak koji im je dostavljen u sobe.

Ovako izgleda doručak u karantinu koji su radnici vratili (FOTO: Fehro Vejzović)

Naime, Vejzović je pojasnio da je 150 radnika iz BiH zaposlenih u Belgiji, krenulo u subotu s dva autobusa put te zemlje gdje su se trebali javiti svojim poslodavcima.

Tvrdi da su svi imali urednu dokumentaciju neophodnu za putovanje, no vraćeni su s njemačke granice, jer je Njemačka u međuvremenu promijenila zakon o tranzitu.

– Pri povratku, na Graničnom prijelazu Orašje, smjestili su nas u šatore i rekli su da čekamo rješenja o karantinu. Međutim, mi smo saznali da smo tu zadržani dok se studenti ne isele iz doma u Tuzli kako bismo tu bili mi smješteni.

– Doveli su i specijalce kao pratnju za ta dva autobusa, kaže nam Vejzović, koji nam je proslijedio i fotografije snimljene na granici, kao i u karantinu gdje su ih smjestili.

– Kada smo stigli u dom ostali smo šokiranai uslovima, jer smo brzo vidjeli da će nas 100 morati koristiti tri toaleta i tri tuš kabine, sve je prljavo, nismo dobili ni sredstva za higijenu, a s obzirom da nas je po dvojica u sobi ne možemo držati ni socijalnu distancu jer su sobe veličine šest metara kvadratnih. Za doručak smo dobili petit keks, 20 grama marmelade i tri šnite hljeba. Odlučili smo sve to vratiti i nismo ništa ni jeli, nego smo stupili u štrajk glađu kako bismo na taj način skrenuli pažnju na nehumane uslove ovog karantina – priča Vejzović.

On tvrdi da niko od radnika smještenih u karanten u Studentskom domu u Tuzli nije testiran na koronavirus, te da su im rekli da će ih testirati nakon što tu provedu 12 dana.

Vejzović kaže i da nakon što su odbili doručak, da im je dežurni iz Civilne zaštite u karantinu prijetio da će dovesti specijalce.

– Taj Jovanović prijetio nam je sa specijalcima, a rekao je i da će nas poslati u šatore na granici. Mi nismo ništa učinili što bi narušilo javni red i mir, samo smo rekli da nećemo njihovu hranu. Mi tražimo da nas pošalju u kućnu samoizolaciju, jer smo već prethodnih 15 dana svi bili u samoizolaciji. Mi ako i nismo bolesni, sigurno ćemo se razbolejti u ovim nehumanim uslovima i to neko treba znati – kazao je Vejzović, dodajući da su i vozači autobusa bili u kontaktu s radnicima, ali da su oni za razliku od njih koji su poslani u karantin u Studentski dom, mogli otići svojim kućama.