BiH

program reformi

Osnivanje Apelacionog suda BiH prioritet u reformi pravosuđa

20/01/2020

Apelacioni sud samo je jedan dio reforme bosanskohercegovačkog pravosuđa koje, prema mišljenju javnosti, kontroliše politika i koje je odavno izgubilo povjerenje građana. Afere u kojima su glavni akteri nosioci pravosudnih funkcija, alarm su da se nešto treba promijeniti

Set zakona iz oblasti pravosuđa trebao bi biti upućen u parlamentarnu proceduru do kraja maja, potvrđeno je za BHRT iz Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine.

Zakonskim izmjenama, između ostalog, predviđeno je osnivanje Apelacionog suda na državnom nivou. Iako su se stručnjaci u vezi s ovim pitanjem odavno usaglasili, pitanje je koliko su političari spremni na kompromise.

Programom reformi, koji je dogovoren krajem prošle godine, predviđeno je, između ostalog, osnivanje Apelacionog suda na državnom nivou u ovoj godini.

“Vjerujem da će se prioritet u reformi pravosuđa, odnosno donošenju novih zakona dati Zakonu o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV). Ti zakoni su svakako povezani, oni se moraju raditi paralelno jer su to pitanja koja imaju određene zajedničke tačke i vjerujem, odnosno, trebalo bi biti završeno do kraja maja”, rekao je Nezir Pivić, zamjenik ministra pravde BiH.

Iako najava zvuči optimistično, činjenica je da su u proteklih deset godina detalji, odnosno pojedine odredbe bili predmet sporenja politike. Osim nadležnosti suda, jedno od ključnih pitanja oko kojih se tek treba postići konsenzus je i gdje će biti sjedište suda.

“Nisam optimista da će to ići tako jednostavno i lako. Ne bi se smjela dogoditi bilo kakva improvizacija pa da se naprave još dodatni propusti u pravosudnom sistemu, koji je ionako ozbiljno narušen i ugrožen i u koga su građani ove zemlje s opravdanim razlogom izgubili povjerenje”, kaže Josip Muselimović, advokat.

Da li je dogovor moguć, trebalo bi biti poznato krajem ovog mjeseca, za kada je zakazan sastanak radnih grupa.

Mišljenje određenog dijela pravnih stručnjaka je da ne postoji niti jedan pravni razlog zbog kojeg ne bi trebao biti osnovan Apelacioni sud. Kažu – u pozadini svega je politika koja na ovaj način želi da vrši uticaj na pravosuđe.

Sudija Suda Bosne i Hercegovine Branko Perić kaže da svako ima pravo da odluku o njegovoj krivici preispita viša sudska instanca. Sud BiH je struktuiran tako da žalbe na njegove odluke rješava Apelaciono odjeljenje istog suda, a sudije ovog odjeljenja ne bira Visoko sudsko i tužilačko vijeće, nego predsjednik Suda Bosne i Hercegovine.

“Sve presude ovog suda ne garantuju pravo na pravično suđenje građanima BiH. Nažalost, to niko ne primjećuje – ni Ustavni sud BiH ni Evropski sud za ljudska prava. Taj nedostatak u strukturi domaćeg pravosuđa kada je u pitanju pravosuđe BiH se mora otkloniti, a jednini način je osnivanje Apelacionog suda. Ako on može postojati u Brčkom, zašto ne bi moga na nivou BiH”, kaže Branko Perić, sudija Suda BiH.

Apelacioni sud samo je jedan dio reforme bosanskohercegovačkog pravosuđa koje, prema mišljenju javnosti, kontroliše politika i koje je odavno izgubilo povjerenje građana. Afere u kojima su glavni akteri nosioci pravosudnih funkcija, alarm su da se nešto treba promijeniti.

Međutim, neizvjesno je da li za to, kao i za mnoge stvari u našoj zemlji postoji politička volja.

Komentari

Autor: BHRT

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.