Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Osnovni sud u Banjoj Luci: Bosić mora isplatiti Dodiku 6.000 KM

BiH

dodik bosic

Sutkinja Osnovog suda u Banjoj Luci Snježana Savić je presudila da predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mladen Bosić mora isplatiti Miloradu Dodiku 6.000 KM kazne zbog izjave da je predsjednik bh. entiteta Republika Srpska “ukrao milione”.

“Presuda obuhvata 6.000 KM kazne i 2.400 KM troškova suđenja. Ne sporeći vještakov nalaz o Dodikovim neuropsihijatrijskim problemima sasvim je sigurno da uzrok njihovog nastanka nije moja izjava. Ovakav ishod spora je očekivan s obzirom da je sudija u startu odbila sve moje svjedoke kao i da nije prihvatila ni jedan zahtjev da sud traži dostavu originalne dokumentacije od institucija koje su to odbile da urade po zahtjevu tuženog”, kaže Bosić.

Naglašava da u presudi nije uzet u razmatranje ni jedan dokaz iz obilne dokumentacije o kriminalu i korupciji u Republici Srpskoj (RS) za koju je direktno ili indirektno odgovoran Milorad Dodik, od nesrazmjere u prihodima i imovini u imovinskim kartonima do mnogobrojnih afera.

“Sudija bazira svoju presudu na tvrdnji da Milorad Dodik nije ukrao zato što nije pravosnažno presuđen, iako ja nikada nisam ni tvrdio da je Dodik pravosnažno presuđen nego da je ukrao milione”, navodi Bosić i dodaje da to ne znači da u skoroj budućnosti neće proraditi pravna država i da kriminal vrha vlasti neće dobiti i sudski epilog za što je potrebno da pravosuđe radi nezavisno u skladu sa zakonom.

“Kakva god bila presuda suda ona ne može promijeniti činjenicu da je Milorad Dodik odgovoran za kriminal milionskih razmjera kojim je opljačkana Republika Srpska te da je zloupotrebom položaja, nesavjesnim poslovanjem, trgovinom političkim uticajem i na druge načine ostvario sebi i drugim povezanim licima nezakonitu imovinsku korist u milionskim iznosima”, navodi Bosić.

Bosić je rekao da će istrajati u borbi da se RS otme iz ruku gangstera koji su spremni na sve kako bi zadržali ogromno bogastvo nastalo pljačkom RS-a.

“Korupcija je dostigla takve razmjere zato što korumpirani dio pravosuđa kažnjava one koji ukazuju na nju, a štiti krupne kriminalce koji su infiltrirani u sam vrh institucija. Nije skrivena namjera korumpiranih političara da se zloupotrebljavajući pravosudni sistem začepe usta svjedocima i onima koji ukazuju na kriminal u RS-u, a vrijeme će pokazati da li su pobijedili gangsteri ili pravna država. U ovom trenutku vode gangsteri, a naša dužnost je da tu činjenicu promijenimo zarad budućnosti RS-a”, zaključio je Bosić.