Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Hellbach: BiH je na pravom putu, svi trebaju podržati reforme

BiH

Christian Hellbach

Bosna i Hercegovina je, bez obzira na sve teškoće, na pravom putu i taj put vodi u Evropsku uniju, rekao je danas ambasador SR Njemačke u BiH Christian Hellbach na novogodišnjem prijemu u Sarajevu koji je upriličilo Predstavništvo njemačke privrede u BiH (AHKBiH), zajedno s njemačkom ambasadom.

Hellbach je kazao da je BiH na „radaru“ njemačke privrede te da će Njemačka i dalje pružati joj podršku. Pritom je pozvao sve u BiH da podrže Reformsku agendu, kazavši da je u smjeru reformi dobrordošao dodatni napor. Oni koji su protiv reformi i koji žele održati status quo, smatra ambasador, trebalo bi to i da objasne.

– U BiH postoje konkurentna privatna preduzeća, a AHK im pomaže na stvaranju platforme za razvoj. To pokazuje i činjenica da ovo udruženje trenutno ima 126 članova – kazao je ambasador Hellbach.

Direktor AHKBiH Gunther Neubert podsjetio je da je ovo udruženje 2013. imalo 34 člana, te je posebno naglasio saradnju bh. i njemačkih firmi u 2015. godini.

Kazao je da AHK podržava izgradnju bilateralnih privrednih odnosa i pruža njemačkim i bosanskohercegovačkim firmama pomoć pri sklapanju poslovne saradnje kroz organiziranje susreta u Njemačkoj i BiH, ali i kroz sportske događaje.

Kako je rekao u 2016. godini nastavit će se s tom praksom, a posebno će se obratiti pažnja na inovacije, građevinarstvo te otvaranje preduzeća čiji će osnivači biti mladi.

Zamjenik direktora Asocijacije industrijskih i trgovinskih komora Njemačke (DIHK e.V.) Volker Treier istaknuo je da je AHKBiH u mreži njemačkih privrednih komora koja djeluje u 90 država te kazao da je ta mreža važna ne samo za razvoj Njemačke već i ostatak svijeta.

Treier kaže da će se Njemačka i u 2016. baviti pitanjem nezaposlenosti u BiH te pozivati bh. kompanije u Njemačku da bi se učvrstila, odnosno razvila mreža partnerstava.

Gledano šire, kako je naglasio, radit će se na tome da se i izbjeglice uključe na tržišta rada, ali i na ujedinjenju tržišta u sklopu EU jer su tada, smatra on, manje šanse i za političke konflikte.