čeka se zvanična odluka

Ostavka Tegeltije u fokusu dvodnevnog zasjedanja VSTV-a BiH

vstv

Planirano je i da članovi Vijeća razmatraju pripremu priloga VSTV-a za Dokument za diskusiju za potrebe održavanja petog sastanka Pododbora za pravdu, slobodu i sigurnost između Evropske unije i Bosne i Hercegovine, najavljenog za 17. i 18. decembra

Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTVBiH) zakazalo je za 15. i 16. decembra dvodnevnu sjednicu na kojoj bi predsjednik tog regulatornog tijela Milan Tegeltija trebao zvanično podnijeti ostavku na tu funkciju.

Tegeltijino obraćanje tim povodom planirano je za početak dvodnevnog zasjedanja, potvrđeno je Feni u VSTV-u BiH.

Odluku o ostavci, koju je donio shodno jednom od zaključaka vanredne sjednice VSTV-a od 3. decembra, saopćio je na pres-konferenciji u Banjoj Luci 10. decembra.

Za člana VSTV-a BiH, a potom i za njegovog predsjednika, Tegeltija je imenovan 2014. godine sa pozicije predsjednika Osnovnog suda u Banjoj Luci, dok od 2018. godine teče njegov drugi četverogodišnji mandat na čelu te institucije.

Prema prijedlogu dnevnog reda, na sjednici bi trebalo pristupiti izboru upražnjenih pozicija u Predsjedništvu VSTV-a BiH.

Planirano je i da članovi Vijeća razmatraju pripremu priloga VSTV-a za Dokument za diskusiju za potrebe održavanja petog sastanka Pododbora za pravdu, slobodu i sigurnost između Evropske unije i Bosne i Hercegovine, najavljenog za 17. i 18. decembra.

U fokusu sjednice bit će i Zaključci Privremene istražne komisije u vezi sa Izvještajem OSCE-a o odgovoru pravosuđa na korupciju, kao i razmatranje zaključaka relevantnih stalnih komisija VSTV-a BiH u vezi s Izvještajem sutkinje Joanne Korner pod nazivom “Unapređenje procesuiranja predmeta ratnih zločina na državnom nivou u Bosni i Hercegovini”, te Izmjene i dopune Uputstva za izradu planova za rješavanje predmeta ratnih zločina u tužiteljstvima u BiH.

Na dnevnom redu sjednice je i Prijedlog programa rada VSTV-a BiH za 2020. godinu, te Prijedlog strukture i sadržaja godišnjeg izvještaja VSTV-a za 2020. godinu, kao i Okvirni plan održavanja sjednica VSTV BiH za 2021. godinu.

Drugog dana zasjedanja, slijede imenovanja nositelja pravosudnih funkcija, među kojima i zamjenika glavnog tužitelja Tužiteljstva BiH, te glavnog federalnog tužitelja i predsjednika Vrhovnog suda FBiH.