Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Oštećen gasovod u zeničkom naselju Klopče, građani pripravni za evakuaciju

zenica gasovod

U Zeničkom naselju Klopče u posljepodnevnim satima došlo je do pucanja gasovoda koji se nalazi iznad ovog naselja.

Prema riječima mještana, do pucanja gasovoda Sarajevo-Doboj vjerovatno je došlo usljed radova na izgradnji autoputa A-1. Velika buka koju proizvode cijevi prečnika jedan metar prisutna je iznad ovog naselja, a građani su u panici.

Prema riječima pripadnika vatrogasne službe Zenica, koja je na mjestu događaja, građani su u pripravnosti i ako bude potrebno stanovništvo će se evakuisati.

Po  riječima dežurnog operativnog službenika policije MUPZDK-a nije bilo povrijeđenih osoba i odmah su reagirali   stručni timovi Profesionalne vatrogasne brigade Zenica i policije.

– Nakon dojave o oštećenju plinovoda, oko 16 sati, brzo se pristupilo evakuaciji zaposlenih i spriječena je  moguća veća šteta – saopćio je Feni dežurni operativni službenik policije MUPZDK-a.

Kompanija BH-Gas je saopćila da je danas oko 16 sati došlo do neovlaštenih radova u zoni magistralnog gasovoda visokog pritiska Semizovac-Zenica tokom kojih je u naselju Klopče oštećena cijev od kompanije Euroasfalt.

Tom prilikom došlo je do curenja prirodnog gasa u atmosferu, a ekipe BH-Gasa su na terenu, izvršile su zatvaranje ventila i ispraznit će dionicu gasovoda čime će se steći sigurnosni uslovi za sanaciju gasovoda i sigurnost za  okolno stanovništvo i infrastrukturu.

Za vrijeme sanacije Arcelor-Mittal neće  moći trošiti prirodni gas. Očekuje se da će radovi na sanaciji biti završeni tokom sutrašnjeg dana.

https://youtu.be/IS_0h0i3GKo