Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Centar za istraživačko novinarstvo

Osude prijetnji novinarima CIN-a i prijave protiv Zorana Čegara

cegar cin
Čegar verbalno napao novinarku ispred Općinskog suda u Dubrovniku FOTO: CIN

Čegar je u dva navrata prijetio novinarima o čemu je CIN obavijestio više policijskih agencija u Bosni i Hercegovini (BiH) i Hrvatskoj te nadležno tužilaštvo u Sarajevu

Brojne domaće i međunarodne organizacije zatražile su reakciju domaćih vlasti radi prijetnji i uvreda koje je Zoran Čegar, jedan od šefova Federalne uprave policije, uputio novinarima CIN-a. Vlasti su pozvane da zaštite novinare od napada. Prijetnje su prijavljene policiji i tužilaštvu.

Prijetnje i uvrede načelnika Sektora uniformisane policije Federalne uprave policije (FUP) Zorana Čegara koje je uputio novinarima Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) krajem prošlog mjeseca osudile su brojne medijske organizacije i međunarodne institucije i pozvale nadležne na zaštitu novinara.

Čegar je u dva navrata prijetio novinarima o čemu je CIN obavijestio više policijskih agencija u Bosni i Hercegovini (BiH) i Hrvatskoj te nadležno tužilaštvo u Sarajevu.

CIN je objavio priču u kojoj je otkrio da se Čegar u Katastru Općine Ilijaš upisao kao posjednik tuđe zemlje, priloživši notarski obrađenu dokumentaciju u Loznici za koju je Javnobeležnička komora Srbije ocijenila da se „radi o grubom falsifikatu“. Također, novinari CIN-a su otkrili da je Čegar skrivao od policije u Sarajevu da je optužen za prevaru u Hrvatskoj i da mu predstoji suđenje pred Općinskim sudom u Dubrovniku. Naime, Čegara Općinsko državno odvjetništvo u Dubrovniku tereti da je za 20 hiljada eura oštetio preduzeće za iznajmljivanje brodica i automobila „Prožura” sa otoka Mljeta.

Prije objave priče novinari CIN-a su Čegara 4. oktobra telefonom nazvali za intervju. Međutim, on je odbio da razgovara, uputivši novinarima prijetnje i psovke. Aludirajući na svoj položaj, rekao je da su ga o kretanjima i radu novinara obavještavali razni ljudi: “Ja sve znam, ja ne radim u trafici!”

“Nemoj da vam padne na pamet još jednom da me pozovete da vam ja ne bih došao tamo odakle me zovete“, rekao je na kraju razgovora Čegar.

Prijetnje su isti dan prijavljene Policijskoj stanici Centar pri Ministarstvu unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUPKS).

Sličan napad na novinare ponovio se i ispred Općinskog suda u Dubrovniku 26. oktobra kada je Čegaru počelo suđenje za krivično djelo prevare. Nakon što je novinar zatražio komentar od Čegara, on ga je vrijeđao: „Ko si ti? Ko je tebi dao za pravo? Znaš šta si ti? Karina! Smeće!“

Potom se obratio novinarki CIN-a: „Znaš li ti s kim se ti igraš, glupačo jedna? Nemoj da ti grkljan iščupam! Piši časno, pošteno i šta imaš, a nemoj me vrijeđati i nemoj lagati. Jesi li čula?“

Nedugo potom je ponovo nasrnuo na novinarku, uz prijetnje: „Meni se smiješ u brk, četnikušo, je*em ti mater! Grkljan ću ti iščupati ja!“

Novinari su ove prijetnje isti dan prijavili Policiji u Dubrovniku.

Prijetnje su naknadno prijavljene i MUP-u KS kao i Jedinici za profesionalne standarde FUP-a. O ovim događajima CIN je obavijestio i Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu.

Nakon objave istraživačkog teksta i informacije o napadima na novinare federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara je zatražio suspenziju načelnika Sektora uniformisane policije FUP-a. Naveo je da to čini zbog prijetnji novinarima, otkrića o falsifikovanju dokumentacije i optužnice za prevaru protiv Čegara.

Istovremeno, FUP je saopćio da je tragom medijskih informacija pokrenuta interna istraga protiv visokopozicioniranog policijskog službenika koji je „dovođen u negativan kontekst i u vezu sa inkriminisanim licima“. U saopćenju FUP-a nije navedeno o kojem policijskom službeniku je riječ, ali se ističe da će interna istraga biti sprovedena u najkraćem mogućem roku.

Napad na novinare CIN-a evidentiran je i u bazi „Mapping Media Freedom“ Evropskog centra za štampu i slobodu medija. U ovoj bazi su dokumentovana kršenja slobode štampe i medija širom Evrope i dostupna su javnosti.

Također, brojne domaće i međunarodne institucije su osudile napade i prijetnje visokopozicioniranog policijskog službenika Čegara na novinare CIN-a.

Posljednje u nizu je otvoreno pismo Evropskog parlamenta koje je potpisao 21 zastupnik. Oni su u svom obraćanju oštro osudili napad Čegara na novinare ispred Općinskog suda u Dubrovniku te su pozvali i Evropsku komisiju da, također, osudi ovaj čin i da zatraži zaštitu novinara.

Udruženje/Udruga “BH novinari” su od nadležnih zatražili hitno sankcionisanje policijskog službenika Čegara zbog prijetnji novinarima CIN-a.

„Ovakve monstruozne prijetnje i uvrede novinarima dolaze od visokopozicionirane osobe u policijskoj hijerarhiji, koja bi trebala biti nadležna za provedbu zakona i štititi građane od svih vrsta brutalnosti, fizičkih i verbalnih napada, a ne biti onaj koji će napadati i prijetiti“, navedeno je u saopćenju Udruženja.

Reagovalo je i Vijeće za štampu i online medije u BiH koje najoštrije osuđuje napade na novinare CIN-a: „Sprečavanje novinara u vršenju njihove dužnosti, pogotovo na ovako grub način je za svaku i najtežu osudu.“

Regionalna platforma za zagovaranje medijskih sloboda i sigurnosti novinara Zapadnog Balkana „SafeJournalists Network“ uz osudu ovih događaja u svom članku navodi da će o ovom slučaju obavijestiti relevantne domaće i međunarodne institucije dok su Reporteri bez granica pozvali da Hrvatska i BiH moraju osigurati zaštitu novinara.

Vijest o napadu na novinare CIN-a prenijeli su brojni mediji i televizijske kuće u BiH i regionu, ali i u svijetu, piše CIN.