Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

izvoz žitarica iz ukrajine

“Propala je ruska ucjena, vratili su se posramljeni”; Putin: Možda se opet predomislimo

putin nacionalna sigurnost (1)

“To pokazuje samo jedno: Rusija je uvijek inferiorna u odnosu na one koji su jači, one koji znaju primiti udarac, one koji snažno argumentiraju svoj stav”, rekao je Podoljak

Rusija se vratila u sporazum o izvozu žitarica iz Ukrajine jer je shvatila da bi inicijativa funkcionirala i bez sudjelovanja Kremlja, rekao je visoki ukrajinski dužnosnik. Savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihajlo Podoljak naveo je u pisanoj izjavi Reutersu da odluka Moskve pokazuje da ruske “ucjene” te “eskalacija i prijetnje” ne uspijevaju kada naiđu na odlučan odgovor.

“Na ovaj ili onaj način Rusija se posramljena vratila ‘žitnoj inicijativi’ jer se pokazalo da bi žitni koridor funkcionirao i bez sudjelovanja Kremlja”, rekao je Podoljak. “To pokazuje samo jedno: Rusija je uvijek inferiorna u odnosu na one koji su jači, one koji znaju primiti udarac, one koji snažno argumentiraju svoj stav”, dodao je.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da će Rusija nastaviti sudjelovati u sporazumu o izvozu žitarica.

“Ruska Federacija smatra da se trenutno primljene garancije čine dostatnima i nastavlja s provedbom sporazuma”, priopćilo je ministarstvo odbrane. Rusija je u subotu objavila da se povlači iz sporazuma o izvozu žitarica nakon, kako tvrdi, velikog napada dronovima na plovila u luci Sevastopolj na anektiranom poluotoku Krimu.

Putin: Možda se opet povučemo iz sporazuma o ukrajinskom žitu

Ruski predsjednik Vladimir Putin danas je rekao da Rusija zadržava pravo da se opet povuče iz međunarodnog sporazuma o izvozu ukrajinskog žita preko Crnog mora, u koji se danas vratila nakon što se povukla, kako tvrdi Moskva, zbog napada dronovima na Crnomorsku flotu kod Krima.

“Zahtijevali smo garanciju od ukrajinske strane da se nešto poput napada na Krimu neće više nikad ponoviti i da humanitarni koridori neće biti korišteni u vojne svrhe”, rekao je Putin na sastanku ruskog Vijeća sigurnosti.

“Putem ministarstva odbrane je od turske strane došla informacija da je Ukrajina dala garanciju da humanitarne koridore neće koristiti u vojne svrhe. Zbog toga sam izdao naredbu ministarstvu obrane da nastavi sudjelovanje Rusije u sporazumu”, rekao je Putin.

“U isto vrijeme Rusija zadržava pravo da se povuče iz sporazuma ako Ukrajina prekrši garanciju”, dodao je ruski predsjednik.