Novica Tripković

Osuđeni ratni zločinac: Umro silovatelj i bivši pripadnik Vojske RS-a, Sud obustavio postupak

foča birn

Krajem maja ove godine, Sud BiH prihvatio je sporazum Odbrane i Državnog tužilaštva o priznanju krivice Tripkovića, koji je optužen za silovanje dvije žrtve bošnjačke nacionalnosti, zarobljene i nezakonito zatvorene 1992. na području Foče

Zbog smrti Novice Tripkovića, osuđenog na osam godina zatvora zbog silovanja dvije žene na području Foče, Apelaciono vijeće Državnog suda obustavilo je postupak protiv njega, saopćeno je iz ove institucije.

“U predmetu Novice Tripkovića 6. oktobra 2022. godine Apelaciono vijeće Suda BiH donijelo je rješenje kojim se obustavlja krivični postupak (…) zbog smrti optuženog”, rečeno je iz Državnog suda.

Krajem maja ove godine, Sud BiH prihvatio je sporazum Odbrane i Državnog tužilaštva o priznanju krivice Tripkovića, koji je optužen za silovanje dvije žrtve bošnjačke nacionalnosti, zarobljene i nezakonito zatvorene 1992. na području Foče. Izrečena mu je kazna zatvora od osam godina.

Tripković je proglašen krivim i što je u vremenskom periodu između 2. i 9. augusta 1992. godine, na području općine Foča, prisilio na seksualni odnos dvije zarobljene djevojke bošnjačke nacionalnosti, i to tako da su od početka jula pa do 1. augusta 1992. godine pripadnici vojnih i policijskih snaga Republike Srpske na području općine Kalinovik zarobili nekoliko žena, djevojaka, djece i staraca bošnjačke nacionalnosti. Među njima su bile S-1 i S-2, koje su nezakonito zatvorili zajedno s bošnjačkim civilima.

Zatim su, u večernjim satima 2. augusta 1992. godine, uniformisani i naoružani pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS) izveli S-1 i S-2 – zajedno s još pet drugih nezakonito zatvorenih djevojaka bošnjačke nacionalnosti – iz škole, gdje su bile zatvorene, te su jednu od djevojaka predali srpskom vojniku, dok su ostale djevojke odveli i zatvorili u jednu kuću.

On je, kao pripadnik VRS-a, postupao suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava kršeći odredbe Ženevske konvencije, tako što je 3. augusta 1992. godine izveo S-1 sa sprata, gdje je bila nezakonito zatvorena, te je odveo u sobu u prizemlju kuće i naredio joj da se skine, nakon čega ju je silovao. Silovanje je trajalo par sati, a tokom tog perioda S-1 je vidjela istetovirano ime “Salko”, na Tripkovićevoj lijevoj nadlaktici.

Tripković je proglašen krivim i za to što je u Foči, neutvrđenog dana u periodu između 2. i 9. augusta 1992., izveo drugu žensku osobu iz kuće, gdje je bila nezakonito zatvorena, a zatim je odveo u baraku u kojoj je živio, u blizini Kazneno-popravnog doma (KPD) Foča. Tu ju je silovao, a ujutro je vratio u istu kuću gdje je prethodno bila zatvorena, te je potom 9. augusta 1992. godine odvedena u sportsku dvoranu “Partizan”, gdje su bili smješteni i drugi nezakonito zatvoreni bošnjački civili s područja ove općine.

On je ranije osuđen u dva predmeta, te mu je Sud objedinio i izrekao jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 20 godina.

Sud BiH ga je u junu 2011. osudio na osam godina zatvora zbog zločina protiv čovječnosti počinjenih 1992. na području Foče. Kasnije je pravosnažnom presudom Suda BiH osuđen na osam godina zatvora za zločine počinjene u augustu 1992. na području Kalinovika. Kazne su mu objedinjene 2017. godine.