Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Otkazana sjednica Skupštine dioničara “Feroelektra”

feroelektro

Sjednica Skupštine dioničara “Feroelektra” d.d. Sarajevo, koja je trebala biti održana danas, otkazana je zbog nedostatka kvoruma.

Vlada FBiH trebala je danas na sjednici Skupštine te firme, kao većinski vlasnik kapitala, da uđe u posjed “Feroelektra”.

Kantonalni sud u Sarajevu početkom godine donio je konačnu odluku o raskidu ugovora o privatizaciji s bivšim većinskim vlasnikom, kompanijom “Stanić Invest”, zbog neispunjavanja uvjeta. Od tada, nekadašnji gigant ponovo je u državnom vlasništvu.

Predsjednik sindikalne podružnice “Feroelektra” Senad Smajić kazao je Feni da je kompanija “Stanić Invest” iskoristila tromost države da zaobiđe zakone te da na ovaj način pokazuju “da su jači od države i zakona.”

“Ograničili su broj radnika koji mogu prisustvovati sjednici, a nekolicini nas, zaštitari su onemogućili da uđemo u prostorije gdje se Skupština trebala održati”, pojasnio je.

Kako je rekao, opunomoćeniku Vlade FBiH omogućeno je da prisustvuje Skupštini, ali bez mogućnosti da učestvuje u njenom radu, i s obzirom na to da je konstatovano da ne postoji kvorum, Skupština je otkazana.

To, kaže, kompaniji “Stanić Invest”, po zakonu daje vremena još dva mjeseca do novog sazivanja Skupštine, što je, kako je rekao, “mnogo vremena u ovakovom lopovluku”, jer za “Feroelektro” neće ostati ništa ni za stečaj, koji je “najavila Vlada FBiH stavljajući ih na listu preduzeća s poteškoćama”.