Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dvodnevni festival

Otvaranje festivala “Sloboda narodu” 10. juna u Sarajevu

sloboda narodu festival

Cilj Festivala je da doprinese jačanju demokratije i ljudskih prava u Bosni i Hercegovini kroz promociju slobode govora i izražavanja

Dodjelom Nagrade za životni doprinos, 10. juna bit će otvoren dvodnevni festival “Sloboda narodu” u Domu mladih, Skenderija. Posjetioce očekuju zanimljive panel diskusije o aktuelnim temama i učesnicima, kao i izložbe, predavanja, predstave i javne tribine.

Festival će okupiti najpoznatije ljude iz čitavog regiona koji se bore za slobodu govora i medijske slobode, kao što su Goran Milić, Jelena Obućina, Krešimir Mišak, Dino Mustafić, Sergej Trifunović, Nerzuk Ćurak, Vildana Selimbegović, Slavko Kukić i mnogi drugi.

Festivalski dani slave slobodu misli, slobodu izražavanja i promovišu borbu za sva prava na slobodan život.

Teme o kojima će se govoriti su “Odnos Srbije i Hrvatske prema BiH”, “Teorije zavjere i kako živjeti sa njima”, “Kako odbraniti prirodu?”, “Kako pospremiti nered na Balkanu?” i mnoge druge.

– Svjedočimo svakodnenoj potrebi da se sloboda u BiH osvaja i da se za nju bori. Sloboda mišljenja, sloboda govora i kritičko promišljanje ne smiju da ovise o dobroj volji političara i vlasti bilo koje vrste ili oblika moći, već to mora da predstavlja standard u svakom pristojnom i demokratskom društvu – poručuju organizatori.

Cilj Festivala je da doprinese jačanju demokratije i ljudskih prava u Bosni i Hercegovini kroz promociju slobode govora i izražavanja.

Festival se organizuje u gradovima širom Bosne i Hercegovine.

Projekt su podržali EU, USAID, CCI, INSPIRE, OSCE, Heinrich Böll fondacija, saopćeno je iz festivalskog pressa.