alec such

Preminuo jedan od osnivača Bon Jovija, bio je zaslužan za okupljanje benda

alec-such

“Alec je bio sastavni dio formiranja benda… Da budem iskren, našli smo put jedan do drugog preko njega”, napisao je Jon Bon Jovi na Twitteru uz oproštaj

Jedan od osnivača legendarnog američkog rock benda Bon Jovi, bivši basist Alec John Such, preminuo je u 70. godini.

Such je s njima svirao od 1983. do 1994. godine, kada su nastali neki od njihovih najvećih hitova poput You Give Love a Bad Name, Livin’ on a Prayer ili Bad Medicine. Bio je zaslužan i za okupljanje benda.

“Alec je bio sastavni dio formiranja benda… Da budem iskren, našli smo put jedan do drugog preko njega”, napisao je Jon Bon Jovi na Twitteru uz oproštaj.

Detalji o smrti nisu otkriveni.

Such je rođen u New Yorku 14. novembra 1951. godine. Ranije je svirao u bendu The Message i bio dobro poznat na njujorškoj muzičkoj sceni. Kao voditelj plesne dvorane Hunka Bunka u Sayrevilleu, bio je odgovoran za gaže Jon Bon Jovi & The Wild Onesa i prije nego što se sam pridružio bendu.

Bio je deset godina stariji od ostalih članova benda, a jednom prilikom je priznao da je izdavačka kuća zbog toga lagala o njegovim godinama. “Imao sam 31 godinu kada sam se pridružio bendu. Bio sam dobrih 10 godina stariji od ostatka benda. Moja sestra se na kraju jako naljutila jer bi je novine opisivale kao moju stariju sestru dok je u stvarnosti bila mlađa.”

Razlika u godinama je na kraju bila i razlog zbog kojeg je napustio bend. “Kada sam imao 43 godine, počeo sam izgarati. Osjećao sam se kao da radim neki posao, a to nisam želio. Razlog zašto sam ušao u bend za početak je taj što nisam htio raditi”, priznao je.