jutarnji list

Mamić prodaje vilu i stan da vrati dug od 11.5 miliona KM hercegovačkom kralju kladionica

mamic zdravko (1)

Riječ je o atraktivnoj nekretnini na Tuškancu, porodičnoj kući Mamićevih koja se sastoji od, kako stoji u zemljišnim knjigama, zgrade, garaže i dvorišta te se prostire na 1.489 kvadratnih metara

Poduzetnik Renato Korać, vlasnik lanca kladionica u BiH koji je Zdravku Mamiću posudio 44.5 miliona kuna (oko 11.5 miliona KM) kojima je podmirio dug državi, upisao se kao fiducijarni vlasnik Mamićeve vile na Tuškancu i luksuznog stana na Cvjetnom trgu, piše Jutarnji list.

No dnevnik saznaje da je riječ o uvjetnom vlasništvu na temelju sporazuma o posudbi šest miliona eura te da poduzetnik Korać nije zainteresiran za preuzimanje nekretnina.

Krešo Vukoja, direktor u Koraćevim firmama, kaže da je rok za podmirenje duga do kraja juna 2022.

“Gospodin Korać nije zainteresiran za preuzimanje tih nekretnina, nego je upisan dok se ne podmiri potraživanje. Rok ćemo najvjerovatnije produžiti jer nekretnine još nisu prodane, naime Mamić traži kupce. Novi rok bit će do Nove godine”, otkriva Vukoja, dodajući da su se poduzetnik Korać i Mamić upoznali tek nakon što je on otišao u Bosnu i Hercegovinu te da se to dogodilo nakon jedne “crkvene mise”.

Direktor Vukoja dodaje da samo kuća na Tuškancu, prema nekim procjenama, vrijedi više od duga, odnosno oko osam miliona eura, ali da u konačnici sve vrijedi onoliko koliko je neko za to spreman platiti.

U zemljišnim knjigama vidljiv je takozvani uvjetni upis vlasništva na ime Koraća, koji se temelji na sporazumu radi osiguranja novčane tražbine, odnosno prenosu vlasništva zbog osiguranja potraživanja u iznosu od šest miliona eura.

Riječ je o atraktivnoj nekretnini na Tuškancu, porodičnoj kući Mamićevih koja se sastoji od, kako stoji u zemljišnim knjigama, zgrade, garaže i dvorišta te se prostire na 1.489 kvadratnih metara. Isti upis proveden je i nad elitnim stanom na Cvjetnom trgu, na drugom katu zgrade koju su gradile kompanije Tomislava Horvatinčića.

Kako je navedeno u zemljišnim knjigama, stan se sastoji od pet prostorija, hodnika, kupaonice, kuhinje, dnevnog boravka/blagovaonice i sobe, te terase i uređene zelene površine. Uz to idu dva garažna mjesta.

Mamiću se na teret stavljala šteta od 52 miliona kuna (ok 13.5 miliona KM). Država mu je 7.5 miliona kuna oduzela na teret jamstva koje je Mamić svojedobno uplatio za ukidanje istražnog zatvora, da bi mu ga Uskok, nakon što mu je jamstvo vraćeno, također blokirao.

Mamiću je do podmirenja duga od 52 miliona kuna nedostajalo još 44.5 miliona. Da dug nije bio podmiren, država bi ubrzo počela provoditi ovrhe nad njegovom blokiranom imovinom, piše Jutarnji list.