BiH

na nivou institucija BiH

Otvorene javne konsultacije na prednacrt Zakona o slobodi pristupa informacijama

24/02/2021

Javne konsultacije otvorene su do 18.03.2021.

Ministarstvo pravde BiH otvorilo je proces javnih konsultacija Prednacrt novog Zakona o slobodi pristupa informacijama na razini institucija Bosne i Hercegovine, piše Mreža mira.

Sve organizacije civilnog društva, uključujući i medije, kao i sva ostala zainteresirana javnost može dostaviti komentare na prednacrt Zakona.

Konsultacije se provodi putem plarforme e-Konsultacije. Potrebno je prvo registrovati se na platformi da biste mogli pristupiti i učestvovati na konsultacijama.

Javne konsultacije otvorene su do 18.03.2021.

Zakon o slobodi pristupa informacijama je od ključni mehanizam za djelovanje civilnog društva i otvorenu vlast u BiH. Partnerstvo za otvorenu vlast (POV) u svom izvještaju za Bosnu i Hercegovini dalo je preporuku za izmjenu trenutnog Zakona o slobodnom pristupu informacijama kako bi se uskladio sa evropskim standardima transparentnosti.

Kompletan izvještaj za Bosnu i Hercegovinu možete pročitati OVDJE.

Partnerstvo za otvorenu vlast (POV) je globalno partnerstvo koje okuplja reformski opredijeljene predstavnike iz institucija vlasti i lidere iz civilnog društva kako bi pripremili akcione planove koji ine institucije vlasti inkluzivnijim, prilagodljivijim i odgovornijim.

 

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.