krizni štab

Otvorene kafane u Federaciji BiH, s jednim izuzetkom

sarajevo pandemija1 (1)

Na današnjoj sjednici Štab je obavezao kantonalne civilne zaštitte da razmotre mogućnost rada obrazovnih ustanova, vrtića i autoškola

Pod predsjedanjem komandantice Jelke Milićević održana je 19. vanredna sjednica Federalnog štaba civilne zaštite (FŠCZ).

S ciljem sprečavanja širenja zaraze korona virusa (Covid-19), Štab je donio nove naredbe i usvojio određene zaključke.

Dozvoljen je rad javnog linijskog i vanlinijskog prijevoza putnika u cestovnom i željezničkom prevozu na području Federacije BiH (FBiH) uz posebne epidemiološke mjere.

Federalno ministarstvo zdravstva zaduženo je da, u saradnji sa Zavodom za javno zdravstvo FBiH, propiše procedure rada prilikom prevoza putnika iz ove naredbe tako da one budu dostupne na njihovim web stranicama. Ova naredba stupa na snagu danom donošenja, a primjenjuje se od 15. maja ove godine.

Dozvoljava se rad, odnosno pružanje usluga ugostiteljskim objektima svih kategorija i hotelima na otvorenom prostoru (bašte i terase), uz poštivanje posebnih epidemioloških mjera.

U ugostiteljskim objektima iz ove naredbe zabranjuje se upotreba i konzumiranje nargila (šiša).

Propisane su procedure rada ugostiteljskih objekata iz ove naredbe, a koje sadrže i kako se goste treba raspoređivati, možete pročitati ovdje.

Današnjom naredbom FŠCZ dozvoljava se rad privatnih stomatoloških ordinacija i privatnih zubotehničkih laboratorija na području FBiH uz poštivanje posebnih epidemioloških mjera.

FŠCZ je zaključkom zadužio kantonalne štabovi civilne zaštite da, u saradnji sa kantonalnim ministarstvima obrazovanja i kantonalnim ministarstvima zdravstva, razmotre mogućnost rada obrazovnih ustanova, vrtića i autoškola uz poštivanje epidemioloških mjera.

Ovim zaključkom zadužuju se kantonalna ministarstva zdravstva da, u saradnji sa kantonalnim zavodima za javno zdravstvo, utvrde procedure rada obrazovnih ustanova, vrtića i autoškola tako da one budu dostupne na njihovim web stranicama.

Na današnjoj 19. vanrednoj sjednici FŠCZ naređeno je FUCZ da izvrši raspodjelu zaštitne medicinske opreme i sredstava iz donacije Vlade Republike Austrije (deke, jednokratna posteljina, higijenski paketi i zaštitne rukavice), kantonalnim štabovima civilne zaštite na području FBiH.

Drugom naredbom FUCZ treba da izvrši raspodjelu zaštitne medicinske opreme i sredstava iz donacije Vlade Republike Turske (zaštitna odijela, troslojne medicinske maske, univerzalne maske, zaštitne maske, zaštitne rukavice i alkohol 70%) i to svim kantonalnim štabovima civilne zaštite na području FBiH.