Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
BiH

Pada Vlada FBiH? DF najavljuje krivičnu prijavu protiv Novalića

03/06/2015

Demokratska fronta oglasila se danas novim saopćenjem, iz kojeg se može naslutiti da kriza u Vladi FBiH ne jenjava. Naprotiv, ona bi sutra mogla biti samo još dodatno produbljena.

“Premijer Vlade Federacije BiH Fadil Novalić danas je, bez znanja resornog ministra i kršeći zakon, na dnevni red sutrašnje sjednice stavio izmjenu Uredbe kojom se reguliše predstavljanje državnog kapitala u većinski državnim firmama”, stoji između ostalog u saopćenju DF.

[pull_quote_right]DF će iskoristiti sve zakonske mogućnosti, uključujući i krivičnu prijavu protiv premijera, mjeru osiguranja i tužbu pred Ustavnim sudom FBiH da spriječi ovu i druge nezakonitosti koje mogu proizaći iz nezakonito donesene odluke[/pull_quote_right]

“Pored toga što je na dnevni red stavljena kršenjem poslovnika i nezakonito, predložene izmjene Uredbe su direktno suprotne Zakonu o javnim preduzećima, Zakonu o električnoj energiji i drugim zakonima i podzakonskim aktima koji propisuju vlasništvo nad većinski državnim preduzećima.

Građani BiH treba da znaju da bi usvajanje ove Uredbe za rezultat imalo nezakonito knjiženje državne imovine na centrale stranaka i destabliziralo parlamentarnu većinu koja se obavezala na provođenje reformi iz njemačko-britanske inicijative.

[pull_quote_center]Za ovo što je planirao da učini sutra, posljedice će biti pravne, bolne i dugogodišnje[/pull_quote_center]

Mi u Demokratskoj fronti ćemo iskoristiti sve zakonske mogućnosti, uključujući i krivičnu prijavu protiv premijera, mjeru osiguranja i tužbu pred Ustavnim sudom FBiH da spriječimo ovu i druge nezakonitosti koje mogu proizaći iz nezakonito donesene odluke.

Premijer Novalić je svoje prave namjere prema državnoj imovini pokazao u slučaju Unis-Toolsa, odnosno pokušaja da upropasti Igman i Ginex, pod pokroviteljstvom i za račun tajkuna čiju politiku između ostalih provodi u Vladi Federacije BiH. Ali, kao što će imati priliku da nauči, politika je posao u kojem su najvažnije posljedice, a za ovo što je planirao da učini sutra, posljedice će biti pravne, bolne i dugogodišnje.

Mi u Demokratskoj fronti želimo još jednom pozvati blok SDA-HDZ da nam se pridruže u provođenju reformske agende na koju su se obavezali pred EU i vladama Velike Britanije i Njemačke i prestanu bezuspješno i nezakonito pokušati da preuzmu javna preduzeća”, poručili su iz DF.

Komentari

2 Comments

 1. AV AV

  03/06/2015 at 16:04

  Ovo treba rastjerat sto prije. Svaki novi dan ovakve Vlade je los za narod. Odlazite.

 2. Derim

  03/06/2015 at 16:11

  Nije bilo ni ocekivati da ce sastaviti dugo zajedno!!!
  Losi savjetnici kod Novalica: Miraščić, Osmanagić, ….

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.