Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pada Vlada FBiH? DF najavljuje krivičnu prijavu protiv Novalića

BiH

novalic auto

Demokratska fronta oglasila se danas novim saopćenjem, iz kojeg se može naslutiti da kriza u Vladi FBiH ne jenjava. Naprotiv, ona bi sutra mogla biti samo još dodatno produbljena.

“Premijer Vlade Federacije BiH Fadil Novalić danas je, bez znanja resornog ministra i kršeći zakon, na dnevni red sutrašnje sjednice stavio izmjenu Uredbe kojom se reguliše predstavljanje državnog kapitala u većinski državnim firmama”, stoji između ostalog u saopćenju DF.

[pull_quote_right]DF će iskoristiti sve zakonske mogućnosti, uključujući i krivičnu prijavu protiv premijera, mjeru osiguranja i tužbu pred Ustavnim sudom FBiH da spriječi ovu i druge nezakonitosti koje mogu proizaći iz nezakonito donesene odluke[/pull_quote_right]

“Pored toga što je na dnevni red stavljena kršenjem poslovnika i nezakonito, predložene izmjene Uredbe su direktno suprotne Zakonu o javnim preduzećima, Zakonu o električnoj energiji i drugim zakonima i podzakonskim aktima koji propisuju vlasništvo nad većinski državnim preduzećima.

Građani BiH treba da znaju da bi usvajanje ove Uredbe za rezultat imalo nezakonito knjiženje državne imovine na centrale stranaka i destabliziralo parlamentarnu većinu koja se obavezala na provođenje reformi iz njemačko-britanske inicijative.

[pull_quote_center]Za ovo što je planirao da učini sutra, posljedice će biti pravne, bolne i dugogodišnje[/pull_quote_center]

Mi u Demokratskoj fronti ćemo iskoristiti sve zakonske mogućnosti, uključujući i krivičnu prijavu protiv premijera, mjeru osiguranja i tužbu pred Ustavnim sudom FBiH da spriječimo ovu i druge nezakonitosti koje mogu proizaći iz nezakonito donesene odluke.

Premijer Novalić je svoje prave namjere prema državnoj imovini pokazao u slučaju Unis-Toolsa, odnosno pokušaja da upropasti Igman i Ginex, pod pokroviteljstvom i za račun tajkuna čiju politiku između ostalih provodi u Vladi Federacije BiH. Ali, kao što će imati priliku da nauči, politika je posao u kojem su najvažnije posljedice, a za ovo što je planirao da učini sutra, posljedice će biti pravne, bolne i dugogodišnje.

Mi u Demokratskoj fronti želimo još jednom pozvati blok SDA-HDZ da nam se pridruže u provođenju reformske agende na koju su se obavezali pred EU i vladama Velike Britanije i Njemačke i prestanu bezuspješno i nezakonito pokušati da preuzmu javna preduzeća”, poručili su iz DF.