Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Palmer u Beogradu: Neslaganje oko Kosova, podrška dijalogu

vucic i palmer

I pored neslaganja u stavovima o Kosovu, vršilac dužnosti zamjenika pomoćnika državnog sekretara SAD Metju Palmer i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić saglasni su da je normalizacija odnosa Beograda i Prištine od ključne važnosti, ne samo za proces pridruživanja Evropskoj uniji, već i za regionalnu stabilnost. Ovo je saopšteno iz kabineta predsjednika Srbije nakon Vučićevog susreta sa visokim zvaničnikom Stejt departmenta u Beogradu, javlja Radio Slobodna Evropa.

Premijerka Srbije Ana Brnabić je na sastanku sa Palmerom, pak izrazila, „snažan protest povodom hapšenja direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića na Kosovu“, i navela da „od međunarodne zajednice očekuje osudu nasilja prištinskih bezbjednosnih snaga“.

Posjeta Metju Palmera Beogradu dolazi u vrijeme krize pregovora Kosova i Srbije, a nakon što su poslije zabrane ulaska, specijalne snage kosovske policije 26. marta privele Marka Đurića u Mitrovici, i udaljile ga sa Kosova natrag u Srbiju.

„Onaj dio koji ja ne razumijem je zbog čega bi premijerka Brnabić protestovala Amerikancima. Ona treba da protestuje u Evropi, EULEX-u koji je tamo glavni i Ujedinjenim nacijama. Znači, onim međunarodnim institucijama koje su tamo prisutne. A na ovaj način može da protestuje cijelom Zapadu i da redom saziva sve ambasadore da im uručuje protest“, kaže bivši ambasador Srbije u SAD Ivan Vujačić.

Brnabić je još rekla da je Srbija „ispunila sve preuzete obaveze iz Briselskog sporazuma i da isto očekuje i od Prištine“, te ukazala na važnost formiranja Zajednice srpskih opština. Dodala je da je Beograd spreman da nastavi dijalog sa Prištinom. Palmer je sa svoje strane izrazio nezadovoljstvo zbog nedavnih incidenata na Kosovu, osudio podizanje tenzija i naveo da je prevashodni interes SAD da se očuva mir, stabilnost i bezbjednost Zapadnog Balkana.

„Da bi barem pojavno držale svoju neutralnu poziciju, Sjedinjene Američke Države će neutralno govoriti o tome. Sigurno su nezadovoljni načinom na koji je to urađeno (hapšenje Marka Đurića, prim.nov), ali sa druge strane pretpostavljam da je albanska strana to opravdavala činjenicom, koja je poznata, a sada je u opštoj kakofoniji zaboravljena, a to je da je Đuriću najavljeno da neće biti dozvoljeno da uđe na Kosovo, a da je on ipak ušao. To je vjerovatno nešto gdje albanska strana traži ravnotežu u ocjeni tog događaja“, dodaje Vujačić.