Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Američki zvaničnik

Palmer: Vrlo je bitno da se izbori održe na jesen, FBiH da bude u ravnoteži s RS-om

Sarajevo: Konferencija za medije Matthewa Palmera i Dragana Čovića
26.01.2022., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Nakon sastanka sa clanovima kolegija oba doma Parlamenta BiH Direktorica pri Evropskoj sluzbi za vanjske poslove Angelina Eichhorst, specijalni izaslanik Ministarstva vanjskih poslova SAD Matthew Palmer i Dragan Covic odrzali su konferenciju za medije. Matthew Palmer Photo: Armin Durgut/PIXSELL Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Govoreći o ciljevima procesa, Palmer je pojasnio da je na prvom mjestu važno osigurati integritet izbornog procesa

Izborna reforma u Bosni i Hercegovini je ključna, a jake i funkcionalne institucije su najvažnije za izlazak iz krize, izjavio je danas u Sarajevu viši zvaničnik Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država (SAD) za izbornu reformu u BiH Matthew Palmer, javlja Anadolu Agency (AA).

Palmer, koji u BiH boravi zajedno s direktoricom pri Evropskoj službi za vanjske poslove Angelinom Eichhorst, je nakon susreta sa članovima kolegija oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine rekao da je za jačanje institucionalnog okvira BiH izborna reforma ključna.

“Da bi BiH izašla iz trenutne političke krize, jake, funkcionalne institucije su najvažnije. Dakle, ne radi se o nekom sekundarnom, pomoćnom sredstvu ako se radi o tome da se postigne sporazum u vezi s izbornom reformom i ograničenim promjenama ustava”, rekao je Palmer.

Govoreći o ciljevima procesa, Palmer je pojasnio da je na prvom mjestu važno osigurati integritet izbornog procesa.

“Bitno da se svaki glas čuje i bude prebrojan. Važno je da, građani BiH i javnost razumije da je to tako”, rekao je Palmer.

Drugi cilj je, kako je kazao, da svi građani BiH da imaju priliku da se u ravnopravnoj utakmici kandiduju na pozicijama na raznim nivoima.

“Ovo u potpunosti podržava perspektivu Bosne i Hercegovine u vezi s Evropskom unijom i potpuno je u skladu s okvirom Dejtonskog mirovnog sporazuma, a to je da BiH čine tri konstitutivna naroda i ostali, dva entiteta i Brčko distrikt”, rekao je Palmer.

Treći cilj je, kako je kazao da institucije entiteta Federacije BiH budu jake i funkcionalne i da ovaj entitet bude u ravnoteži s manjim entitetom Republikom Srpskom, što će omogućiti funkcionalni sistem koji će svim građanima BiH pružati dobre usluge.

“Ono što je važno je da prava građana BiH, prema Ustavu, budu prisutna. Sve je ovo moguće postići, ali nije lako. Veoma je malo vremena ostalo za postizanje sporazuma. Vrlo je bitno da se izbori održe, kako je i planirano, na jesen. Ako se prave promjene u izbornom sistemu, onda one moraju biti napravljene minimalno šest mjeseci prije izbornog procesa. Angelina i ja ćemo sa svim akterima u procesu raditi kao partneri da bi se došlo do sporazuma”, poručio je Palmer.

Američki i evropski posrednici u pregovorima o izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine ovom posjetom započinju novi krug pregovora s političarima iz BiH, čiji je cilj naći rješenje za novi izborni model i osigurati da on bude prihvaćen u parlamentima kako bi se mogao primijeniti već na opštim izborima planiranim za oktobar.

Njihova zajednička posjeta koja traje od 25. do 30. januara, dio je kontinuiranih napora Evropske unije i SAD u BiH, s fokusom na ustavnu i izbornu reformu potrebnu kako bi zemlja napravila odlučujući iskorak na svom putu ka EU, eliminirala diskriminaciju i ojačala demokratska građanska prava, saopšteno je ranije iz Delegacije EU u BiH.

Eichhorst i Palmer će se tokom posjete sastati i sa Interresornom radnom grupom, predstavnicima civilnog društva, kao i sa liderima političkih stranaka u BiH.

Nakon današnjih dešavanja u Sarajevu, delegacije će otići u Neum gdje su planirani višednevni pregovori.