Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Papu Franju ispred sarajevske Katedrale dočekalo na hiljade ljudi

BiH

Popodnevni dio jednodnevne posjete Sarajevu i Bosni i Hercegovini papa Franjo počeo je posjetom Katedrali “Srca Isusova” gdje su papu dočekali rektor Katedrale monsinjor Ante Meštrović i katedralni župnik velečasni Marko Majstorović, prenosi Anadolu Agency.

Papin dolazak u Katedralu duž ulica u centralnom dijelu Sarajeva, kao i sve njegove današnje posjete, prati veliki broj vjernika iz cijele BiH, regije i svijeta, zatim građana Sarajeva i turista koji su se okupili kako bi papu Franju pozdravili i na trgu kod Katedrale. Papa im je srdačno mahao iz papamobila. Prije ulaska u Katedralu, zadržao se ispred spomenika papi Ivanu Pavlu II.

[pull_quote_right]Papa će u Franjevačkom međunarodnom studentskom centru u Sarajevu održati ekumenski i međureligijski dijalog[/pull_quote_right]

Nakon ulaska papa se pomolio na grobu Josipa Štadlera.

Papa susresti sa svećenicima, redovnicima, redovnicama, bogoslovima i sjemeništarcima.

Prostor ispred katedrale ispunjen je vjernicima, te mnogobrojnim turistima koji putem velikog ekrana prate program iz sarajevske katedrale, koji je otvorio pozdravnim govorom kardinala Vinka Puljića.

Zatim su uslijedila kratka svjedočanstva dvaju svećenika fra Joze Puškarića, člana Franjevačke provincije Bosne srebrene i vlč. Zvonimira Matijevića , svećenika Banjalučke biskupije, te časne sestre Ljubice Šekerije, Kćeri Božje ljubavi, o zvanju. Potom će papa Franjo održati govor u katedrali.

[pull_quote_center]”Danas se, braćo i sestre, još jednom iz ovoga grada uzdiže vapaj naroda Božijega i svih muškaraca i žena dobre volje: nikada više rata”[/pull_quote_center]

Nakon toga, papa će u Franjevačkom međunarodnom studentskom centru u Sarajevu održati ekumenski i međureligijski dijalog kojem će prisustvovati metropolit vrhbosanski Vinko kardinal Puljić, reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein efendija Kavazović, episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije i predsjednik Jevrejske zajednice u BiH Jakob Finci. Oni će održati i zajedničku molitvu nakon koje će se papa obratiti javnosti.

Papa će danas u Sarajevu posjetiti i Nadbiskupijski centar za pastoral mladih “Ivan Pavao II” gdje će se susresti s mladima, a potom se obratiti javnosti.

Inače, papa je u obraćanju u Predsjedništvu BiH poručio kako Sarajevo i BiH imaju poseban značaj za Evropu i Svijet.

U propovijedi tokom centralne mise u Sarajevu papa Franjo je poručio: “Danas se, braćo i sestre, još jednom iz ovoga grada uzdiže vapaj naroda Božijega i svih muškaraca i žena dobre volje: nikada više rata.”

Posjetu BiH i Sarajevu papa će okončati u večernjim satima kad je planirano da avionom sa međunarodnog aerodroma Sarajevo poleti za Rim.