Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Parastos pripadnicima JNA stradalim u Dobrovoljačkoj služen u Miljevićima (FOTO)

BiH

parastos_miljevici_

Parastos pripadnicima JNA poginulim u bivšoj Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu služen je danas u Hramu Svetog velikomučenika Georgija u Miljevićima, a položeni su i vijenci na spomen-krst na vojničkom groblju.

Članovi porodica poginulih pripadnika JNA i ove godine iskazali su ogorčenje što u nekadašnjoj Dobrovoljačkoj ulici nisu mogli odati poštu poginulim.

– Dvadeset šest godina je prošlo i još ne mogu kao majka otići da položim cvijeće u na mjesto gdje se desio zločin u Ulici Dobrovoljačka. Moje je dijete bilo za volanom bez oružja. Boriću se Zdravko sine dok živim da dokažem pravdu, kazala je Bogdana Tomović, majka poginulog pripadnika JNA Zdravka Tomovića.

Obilježavanju 26 godina od događaja u Dobrovoljačkoj prisustvovali su predsjednik NSRS-a Nedeljko Čubrilović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Milenko Savanović, direktor Centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih civila Milorad Kojić, predsjednik Boračke organizacije RS Milomir Savčić, gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković.

– Za ovakvu priliku je teško spremati bilo kakve govore, a iz godine u godinu smo u poziciji da to moramo raditi. Mi danas imamo razlog za žaljenje što nismo u mogućnosti da ovakav zločin obilježimo na mjestu gdje i treba, u Dobrovoljačkoj ulici. Porazno je da 23 godine nakon rata i 26 nakon ovog događaja, u 21. vijeku imamo situaciju u kojoj ne možemo otići na mjesto stradanja ljudi da položimo vijence i zapalimo cvijeće. To je porazna činjenica, rekao je Vuković.

Kazao je da su institucije u RS pokazale odgovornost.

– Način na koji radimo ovo što se tiče obilježavanja je značajan. Zahvalan sam svim pojedincima koji ovoliko godina nakon rata obilježavaju važne datume. To nam je dužnost i zavjet. Predstoji nam borba za istinu. Nisam siguran da smo bili najuspješniji kad je u pitanju ta borba za istinu. Jedan medijski rat smo izgubili, od 1992. do 1995. i možda desetak godina poslije ne baveći se ozbiljno ovim pitanjem. Ali s druge strane postoji vrsta zadovoljstva da postoji jedan ozbiljniji način se RS i njene institucije bave utvrđivanjem istina iz prethodog rata. Mi nismo agresori u ovom gradu koji se nalazi u blizini nas ovdje i kad je u pitanju Dobrovljačka ulica nisu vojnici krenuli da zauzmu Predsjedništvo kako se to pokušava predstaviti već 20 i kusur godina, rekao je gradonačelnik Istočnog Sarajeva.

Iz RS-a tvrde da su u Dobrovoljačkoj ulici ubijena 42 pripadnika ЈNA, da je 71 je ranjen, a 207 zarobljeno i mučeno u logorima.

Pokojni general Milutin Kukanjac, tadašnji komandant Druge vojne oblasti, koji je direktno komandovao vojnicima koji su tada napuštali Sarajevo, u jednom intervjuu nakon završetka rata, kazao je kako ga najviše vrijeđa manipulacija brojem poginulih vojnika JNA u Dobrovoljačkoj. Evo šta je Kukanjac kazao kada je broj poginulih vojnika JNA u pitanju…

Komemoracija u znak sjećanja na ubistva pripadnika Jugoslovenske narodne armije (JNA) održana je u selu Miljevići jer nije bilo dozvoljeno da postave memorijalnu ploču u Dobrovoljačkoj ulici, kazali su organizatori.

“Vlasti Kantona Sarajevo nisu nam dozvolile da postavimo spomen-ploču s imenima žrtava i ne možemo održati pravoslavnu vjersku ceremoniju na odgovarajući način, tako da nećemo ići u Sarajevo dok nam sve to ne dozvole”, rekao je u ponedjeljak predstavnicima medija Milenko Savanović, ministar za rad i boračka pitanja Republike Srpske (RS).

Kao i prošle godine, Savanović je tvrdio da je i sigurnosna situacija neadekvatna jer je potrebno da ceremoniju štiti veliki broj policajaca kako bi se izbjegli mogući incidenti.

Zadnja komemoracija održana 2016. u Dobrovoljačkoj ulici protekla je bez incidenata.

Međutim, pripadnik komunalne službe odložio je cvijeće i svijeće u kontejner za smeće, što je izazvalo ogorčenje među porodicama i dijelom javnosti.

Zbog ovoga je odlučeno da komemoraciju održe u selu Miljevići prvi put 2017.

Trećeg maja 1992. kolona Jugoslovenske narodne armije napadnuta je u Dobrovoljačkoj ulici dok se povlačila iz Sarajeva, a tom prilikom ubijeno je ili ranjeno nekoliko vojnika.

Do sada još nikome nije suđeno za njihovu smrt.

Kao rezultat tekuće istrage u Srbiji, pritvorena su dvojica osumnjičenih – Ejup Ganić je uhapšen u Britaniji, a Jovan Divjak u Austriji.

Ipak, sudovi u Britaniji i Austriji odlučili su da ih ne izruče Srbiji, nego Bosni i Hercegovini gdje se vodi istraga.