Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pare od kladionica posvađale koalicione partnere

kladjenje-6

Sjednica Predstavničkog Parlamenta Federacije prekinuta je i prije usvajanja dnevnog reda. Nakon što su vraćene iz hitne u redovnu proceduru, izmjene Zakona o igrama na sreću su zaustavile rad ovog doma. Stranke vladajuće koalicije nisu se mogle dogovoriti da li da razmatraju ovu tačku ili ne.

Obrazlažući prekid sjednice, predsjedavajući Edin Mušić kazao je kako su na kolegiju bili potpuno podijeljenih stavova.

Stavove SDA i HDZ-a BiH podijelile su izmjene Zakona o igrama na sreću.

Federalna ministrica finansija Jelka Milićević smatra da su izmjene Zakona o igrama na sreću, predložene na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, djelimično rješenje za ovu oblast.

Podsjetila je da Vlada radi na sveobuhvatnijim izmjenama, uz konsultacije više institucija, te da može doći do situacije da više prijedloga ovog zakona bude u proceduri.

– Može nastati cijela entropija. Konačna varijanta koju smo uputili je da se upravo prema sjedištu poslovnica, preduzeća koja se bave priređivanjem igara na sreću, plaća porez na dohodak – riječi su ministrice Milićević.

Prema tekstu izmjena dvaju zakona – o igrama na sreću, te o porezu na dohodak, koji su predložili federalni poslanici Omer Škaljo i Amir Zukić, igre na sreću treba oporezivati u mjestima gdje se vrši uplata, a ne u mjestima u kojima su kladionice registrirane.

U predloženom dnevnom redu današnje sjednice Predstavničkog doma nije, pak, ni Vladin niti prijedlog poslanika Škalje i Zukića, već Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o igrama na sreću, koji je u proceduru uputio poslanik Ramiz Meša.

Poslanički klub predvođen Hrvatskom demokratskom zajednicom (HDZ) BiH je predlagao njegovo povlačenje s dnevnog reda obrazlažući da je Vlada dala negativno mišljenje i da će u petak ona predložiti svoj tekst, ali Predstavnički dom je većinom glasova odbacio HDZ-ov prijedlog.

Poslanik Ramiz Meša predložio je da njegov prijedlog zakona danas bude razmotren po hitnom postupku, ali kako ni taj prijedlog nije odobren većinom glasova na sjednici, još nije jasno hoće li tekst biti vraćen u redovnu proceduru, odnosno u formu nacrta.

Iz SBB-a, trećeg koalicionog partnera, poručili su da oni vjeruju svojim ministrima u Vladi. Iako se proteklih dana moglo čuti kao je koalicija nikad čvršća, današnji nepomirljivi stavovi pokazali su da je dogovor teško postići. Iz SBB-a kažu da ne znaju zašto SDA žuri.

“Očito da postoji neko nepovjerenje poslanika SDA prema njihovim ministrima koji sjede u Vladi”, kazao je Nasir Beganović, šef Kluba SBB-a.

Iz opozicije poručuju da je nastao haos u interesnim zonama iz značajne finansijske oblasti.

Šef Kluba DF-a u Parlamentu FBiH Dženan Đonlagić navodi da se stvar zakomplikovala jer su interesne zone isplivale na tački ovog zakona i kad se parlamenatrna većina nije mogla dogovoriti oko toga ko upravlja finansijskim tokovima, onda se počelo pozivati na Poslovnik.