Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Parlament BiH: Poslanici razmatrali Izvještaj Evropske komisije o BiH za 2016.

BiH

parlament bih snsd (1)

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH razmatrao je danas Izvještaj Evropske komisije o Bosni i Hercegovini za 2016. godinu.

Poslanik Senad Šepić je tokom rasprave predložio zaključak kojim bi se obavezalo Vijeće ministara BiH da izradi i u parlamentarnu proceduru dostavi akcioni plan za realizaciju zaključaka i preporuka iz Izvještaja evropske komisije u BiH za 2016. godinu.

Po njegovim riječima, ako se ovaj izvještaj uporedi s izvještajima za prethodne godine, vidi se da se 90 posto pitanja ponavlja iz godine u godinu.

Poslanik Safer Demirović je ocijenio da je ovo jedan od izvještaja koji su možda i najvažniji za našu državu.

– Ono što piše u izvještaju kaže da je BiH imala određeni napredak po pitanjima opšte demokratije, rada parlamenata, vladavine prava, borbe protiv korupcije, organiziranog kriminala, zaštite manjinja, tržišne ekonomije…- nabrojao je Demirović.

Dodao je da, isto tako, kaže izvještaj da nije bilo napretka u reformi javne uprave, slobodi izražavanja, kretanju roba, kretanju kapitala, carinama….i da smo u oblasti medija imali jedan nazadak.

Poslanica Aleksandra Pandurević je kazala kako je činjenica da su neke stvari gore nego u prethodnom izvještaju, a prvenstveno u dijelu koji se odnosi na javne RTV servise.

– U izvještaju se, između ostalog, kaže da je Upravni odbor Radio-televizije RS-a i dalje politički opredjeljen, što je apsolutno nedopustivo, a entitetski emiter je i dalje pod čvrstom političkom kontrolom vladajuće stranke, što ugrožava uređivačku politiku RTRS-a – kazala je Pandurević, dodajući da je to jako zabrinjavajuće.

Izrazila je nadu da će Evropska komisija „pomoći da riješimo i pitanje objektivnosti javnih servisa“.

Poslanik Nikola Lovrinović, koji je i predsjedavajući Zajedničke komisije za evropske integracije PSBiH, pozvao je kolege da podrže zaključke koje je u vezi s Izvještajem usvojila ta komisija.

Zajednička komisija je predložila domovima da usvoje zaključak prema kome Predstavnički dom i Dom naroda PSBiH traže od Vijeća ministara BiH i Direkcije za evropske integracije da što hitnije pristupe izradi Akcionog plana za realizaciju prioriteta iz Izvještaja o BiH za 2016. godinu.

Također jednim od zaključaka se predlaže da oba doma PSBiH zatraže od Vijeća ministara BiH da u kontinuitetu izvještava domove PSBiH u vezi s ispunjavanjem obaveza iz Akcionog plana za realizaciju prioriteta iz Izvještaja o BiH za 2016. godinu.

Poslanik Damir Arnaut se osvrnuo na dio izvještaja koji se tiče medijskih sloboda i slobode izražavanja.

– Nažalost, podaci koji su ovdje izneseni su porazni za BiH, za interese BiH – ustvrdio je on.

Poslanik Denis Bećirović kaže da se ne može govoriti o ovom Izvještaju, a ne spomenuti i ne dati ocjenu generalno o stanju u BiH.

– Imamo ovakav izvještaj Evropske komisije za 2016. godinu, a isto tako jako dobro znamo da BiH od potpisivanja Dejtonskog sporazuma do danas vjerovatno nije prošla jednu od težih godina kada su u pitanju otvoreni i direktni udari na suverenitet države BiH – istaknuo je Bećirović.

Dodao je da „to nikako ne možemo sakriti kada govorimo i o ovom izvještaju“.

Poslaničku raspravu danas nije izazvao Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH kaao ni Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o plaćama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine, koji je predložio poslanik Šemsudin Mehmedović.