Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Parlament BiH: Riješiti pitanje prometa robe između dva entiteta

BiH

denis becirovic

Poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Bećirović zatražio je na današnjoj sjednici Doma da se riješi pitanje nesmetanog prometa hemijskih proizvoda između dva bh. entiteta.

Upitao je Vijeće ministara BiH šta je uradilo na rješavanju tog pitanja, naglašavajući da je BiH jedinstvena država i u njoj postoji jedno tržište, a ovakvim odnosnom Republike Srpske prema proizvodima iz Federacije BiH narušava se ekonomski prostor jedne države.

Naveo je da je Vlada RS-a onemogućila proizvođače hemijskih proizvoda primjera radi iz Tuzle, Tešnja i Busovače da nesmetano plasiraju svoje proizvode na cijeloj teritoriji BiH.

Uz podsjećanje da je ovo pitanje u nadležnosti entiteta, odnosno da to nije pitanje vanjskotrgovinskog prometa što je nadležnost Vijeća ministara, predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić potvrdio je da je Vlada Federacije inicirala donošenje privremene mjere na ovu odluku.

Istaknuo je i da je pokrenuta izrada nacrta zakona o hemikalijama koji bi urgentno trebao biti upućen Federalnom parlamentu na usvajanje, ali paralelno s tim bit će potrebne izmjene nekih propisa i u bh. entitetu RS da bi se registrirali proizvodi.

Naime, proizvođači u RS-u moraju imati novu firmu ili ispostavu iste firme što iziskuje nove velike troškove za proizvođače, a to njihove proizvode čini nekonkurentnim, ali je Zvizdić pozvao nadležne entitetske organe da hitno pristupe rješavanju ovog pitanja.

– Ovakvo postupanje direktno ograničava slobodu kretanja robe, ljudi i kapitala čime se narušava jedinstveno ekonomsko tržište BiH što nije u skladu s principima demokratije niti tržišne ekonomije. Ukoliko parlament da veće ingerencije Vijeću ministara mi bismo mogli garantirati da se ovakve stvari ne bi više dešavale na teritoriji BiH – zaključio je Zvizdić.

Bećirović je nakon odgovora Zvizdića pozvao Vijeće ministara da iskoristi svoj autoritet i riješi ovo pitanje jer je obaveza svih u BiH poštovanje Ustava BiH koji precizno definira ekonomske slobode i to je potpuna sloboda kretanja robe, kapitala, osoba i usluga.