Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Parlament FBiH: Povećati sredstva potrebna u borbi protiv terorizma

BiH

parlament fbih (4)

Obrazlažući Informaciju o sigurnosti na području FBiH za prvih šest mjeseci ove godine federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara u nastavku 4. sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH izrazio je žaljenje što se tek u decembru razmatra ovo pitanje.

– Ne mogu da ne govorim o dešavanjima u Rajlovcu, kada su ubijena dva pripadnika OSBiH. Tuzilaštvo je to kvalifikovalo kao teroristički čin i ono još vodi istragu – kazao je Čampara, izražavajući žaljenje porodicama ubijenih.

Naglasio je da će se uspostaviti koordinaciono tijelo, koje će činiti glavni tužilac, ministar sigurnosti BiH, te predstavnici nadležnih ministarstava i policijskih i sigurnosnih agencija sa sjedištem u Tužilaštvu BiH.

– Situacija je ozbiljna i moramo je ozbiljno shvatiti. U to se svi trebamo uključiti od pojedinaca, građana pa do vrha države, jer se jedino tako možemo izboriti s ovim – kaže Čampara.

Demantovao je nedavne navode da „postoje naselja gdje ne djeluju policijske agencije”. Kao primjer je naveo Gornju Maoču, iznijevši podatke iz Informacije MUPTK-a, u kojoj stoji da policijske snage BiH svakodnevno djeluju na tom području.

Federalna uprava policije, dodao je, osnovala je operativni štab koji provodi operativne planove na terenu.

– Prilikom usvajanja budžeta za narednu godinu trebaju se povećati sredstva koja su potrebna u borbi protiv terorizma – kazao je Čampara.

Inače, Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova sačinilo je Informaciju povodom inicijative Kluba SDP-a za održavanje sjednice Zastupničkog doma Parlamenta FBiH na kojoj će prioritetno biti raspravljano o stanju sigurnosti u Federaciji.

Prema Informaciji, u prvih šest mjeseci ove godine smanjen je broj izvršenih krivičnih djela za 1.614 (ili 13,8 posto), ukupnog broja prekršaja iz oblasti javnog reda i mira za 406 (ili 4,7 posto), broja napada na ovlaštene službene osobe za 83 (76,1 posto) i povećanje broja saobraćajnih nesreća za 822 (ili 6,6 posto).

– U izvještajnom periodu evidentirano je smanjenje ukupnog broja krivičnih djela protiv imovine za 16,2 posto i to: teške krađe za 17,3, krađe za 18,3, razbojništva za 2,1, otuđenja vozila za 11,9 posto – naveo je Čampara.

S druge strane, došlo je do povećanja krivičnih djela u oblastima korupcije za 45,5 posto, privrednog i finansijskog kriminala za 10,3 i zloupotrebe opojnih droga za 7,6 posto.

– Policijske strukture će učiniti sve i iskoristiti maksimalne kapacitete za zaštitu države i građana – poručio je poslanicima federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara.

Na ovoj sjednici primljena je k znanju Informacija o poduzetim aktivnostima Vlade FBiH, federalnih ministarstava, federalnih uprava i federalnih upravnih organizacija na saniranju posljedica prirodne nesreće u FBiH za razdoblje maj  – august  2014. godine.