Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Član Kriznog štaba FBiH

Pehar: Kako će teći epidemija koronavirusa ovisi o svima nama

Davor Pehar (1)

Sa današnjim danom, na prostoru Federacije BiH testirano je 9.957 uzoraka, a COVID-19 je potvrđen kod 739 osoba

U protekla 24 sata u Federaciji BiH, testirano je ukupno 416 osoba, od kojih je deset pozitivno na koronavirus, poručio je danas u Sarajevu član Federalnog štaba civilne zaštite i direktor Zavoda za javno zdravstvo Davor Pehar, javlja Anadolu Agency (AA).

“U protekla 24 sata u Federaciji BiH testirano je 416 uzoraka, od kojih je deset pozitivno na COVID-19. Sa današnjim danom, na prostoru Federacije BiH testirano je 9.957 uzoraka, a COVID-19 je potvrđen kod 739 osoba. Nešto češće je COVID-19 potvrđen kod žena, 54 posto, dok je kod muškaraca 46 posto”, rekao je Pehar.

Posmatrano po kantonima, potvrdio je da je u Hercegovačko-neretvanskom registrovano 227 pozitivnih osoba na koronavirus, Sarajevskom 99, Zeničko-dobojskom 98, Tuzlanskom 82, Zapadnohercegovačkom 75, Unsko-sanskom 66, Kantonu 10 36, Srednjobosanskom 33, Bosansko-podrinjskom kantonu 20 i Posavskom tri.

“Na bolničkom liječenju bilježimo 67 pacijenata koji su pozitivni na COVID-19, od kojih je devet na respiratoru. Sa današnjim danom bilježimo i 115 oporavljenih pacijenata. Do danas je u Federaciji BiH potvrđeno 30 smrtnih slučajeva koje vežemo za ovu novu virusnu bolest COVID-19”, pojasnio je Pehar.

Kako je kazao, 53 posto su muškarci, 47 žena i dvije trećine umrlih su u dobnoj skupini preko 65 godina.

“Mjere koje smo planirali i u saradnji sa našim sugrađanima realizirali, daju nam za pravo da mislimo da smo napravili dosta dobar posao. Kako će teći epidemija koronavirusa ovisi najviše o svima nama, o mjerama koje će vrijediti i načinima na koji ćemo se svi trebati pridržavati tih mjera. Ako te mjere budu ispoštavane na način kako planiramo, drugi val virusa možda i neće biti velika prepreka za naš zdravstveni sistem”, rekao je Pehar.

Dodao je da o prestanku epidemije još prerano govoriti.

U Bosni i Hercegovini je više od 1.200 potvrđenih slučajeva koronavirusa. Gotovo 350 osoba se oporavilo, a preminulo 50.