Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pejanović: Opredijeljenje BiH za integraciju u EU i NATO nema alternativu

mirko-pejanovic

U mjeri u kojoj se realizira uspješna integracija Bosne i Hercegovine u euroatlanske integracije u toj mjeri se uspostavlja i unutrašnja integracija države i učvšćuje mir, smatra profesor emeritus Mirko Pejanović, dopisni član Akademije nauka i umjetnosti BiH.

On je Feni, u pauzi naučne konferencije o temi ”Ulazak Bosne i Hercegovine u NATO i EU”, koja je počela u Međugorju u organizaciji Atlantskog vijeća BiH, kazao da strateško opredijeljenje BiH za integraciju u EU i NATO nema alternativu.

– Izgradnja mira u BiH i unutar procesa integracija u euroatlanske institucije dovodi BiH do njene samoodrživosti kao političke zajednice – rekao je Pejanović.

Naglasio je da je uslov za učvršćenje mira u BiH u uskoj vezi s ubrzanjem integracija BiH u NATO savez.

Potcrtao je da zbog jačanja nacionalizma, posebno etnoseparatizma, može doći do usporavanja i odbijanja uključivanja BiH u članstvo u NATO, a time i do ugrožavanja mira.

– Vodeće i najutjecajnije zemlje članice NATO saveza su pozvane da ne odgađaju poziv BiH u NATO-ov akcioni plan za članstvo već od 2018. godine. Tako će se prevenirati i djelovanje novih geopolitičkih silnica koje imaju negativno dejstvo za izgradnju mira u BiH – naglasio je Pejanović.

Naučna konferencija počela je danas u Međugorju i trajat će do 13. novembra, a okupila je predstavnike političkog i javnog života, diplomatske predstavnike, profesore, predstavnike medija i nevladinih organizacija, a ciljna skupina konferencije su studenti bh. univerziteta i sveučilišta u BiH.

Otvaranju konferencije prisustvovali su, pored ostalih, načelnik NATO štaba Sarajevo general Robert Huston, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Edin Mušić, predsjedavajuća Doma naroda Parlamenta FBiH Lidija Bradara i federalna ministrica obrazovanja i nauke Elvira Dilberović.

Svi oni istakli su da put BiH ka NATO-u i EU nema alternativu.