Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pelješac gori, naređena evakuacija turista i mještana, vatrogasci brane kuće (VIDEO)

peljesac – pozar

Požar koji je oko 8 sati zahvatio borovu šumu u naselju Mokalo kod Orebića širi se nošen jakim vjetrom. Županijski zapovjednik Stjepan Simović kazao je za Dalmacija Danas da je situacija problematična.

“Požar je aktivan, širi se i zahvatio je već veliku površinu. Čeka nas puno posla. Na požarištu su svi vatrogasci s Pelješca, JVP Slano i DVD Korčula. Stigla su nam dva kanadera, ali zbog jakog vjetra koji nam otežava i gašenje nisu mogli gasiti. Čeka nas dug dan”, kazao je Simović.

Požar se oko podneva okrenuo prema kućama i situacija je sve opasnija. “Brane se kuće, situacija je ozbiljna. Čekamo hoće li kanaderi ipak moći uzletjeti, da pomognu barem u jednom dijelu”, kazao je Simović.

“Požar na Pelješcu se razbuktao. Vatra je došla u blizinu sela Mokalo pa je izdana zapovijed za evakuaciju stanovnika Mokala u vilu Antonija u Postupu (40 osoba). Turisti iz dva obližnja kampa su evakuirani na igralište Orebić.

Vatru trenutno gase vatrogasci Državne vatrogasne intervencijske postrojbe Dubrovnik s 10 vatrogasaca i 4 vozila, JVP-i Dubrovačko primorje, Mljet i Dubrovački vatrogasci te DVD-i Orebić, Kuna, Putnikovići, Viganj, Korčula i Trpanj.

Sazvana je sjednica Stožera civilne zaštite Općine Orebić, a članovi Stožera civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije su po nalogu načelnika Stožera u stanju pripravnosti.

Podsjećamo da su ranije na teren bila upućena 2 kanadera, ali zbog loših meteoroloških uvjeta kanaderi nisu mogli djelovati pa su sletjeli u splitsku zračnu luku. Kanaderi će se vratiti na požarište ukoliko bura popusti”, priopćili su iz Državne uprave za zaštitu i spašavanje.