Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pendeš: BiH ne treba previše očekivati od samita NATO-a u Varšavi

BiH

pendes
Foto: I. Kralj

Ministrica odbrane BiH Marina Pendeš izjavila je danas u Sarajevu da Bosna i Hercegovina ne treba previše očekivati od predstojećeg samita NATO-a u Varšavi, te da bi interes države trebao biti stvaranje funkcionalne države kroz reforme, na čemu u Ministarstvu odbrane rade.

Navela je da sam MAP (Akcioni plan za članstvo) ne mora biti aktiviran na tom samitu, ali da se to može desiti već sutra, ukoliko članice NATO-a prepoznaju kredibilan napor BiH na ispunjavanju uvjeta, poput knjiženja perspektivne nepokretne vojne imovine.

Istakla je da očekuje da sa samita u Varšavi Bosni i Hercegovini bude poslana pozitivna poruka, te pojasnila da je cilj imati 30 posto jedinica u Oružanim snagama BiH koje su u potpunosti kompatibilne s jedinicama NATO-a.

IMG_20160617_104052

Upitana da li vjeruje da će BiH ikada postati članica NATO-a, ministrica je odgovorila da BiH mora imati prioritete, koji su definirani, ali i da treba imati u vidu da članice tog saveza nikada nisu imale nijedno otvoreno pitanje između sebe i da veliko tržište omogućava razvoj i novim članicama, te da nas stabilnost i sigurnost kao preduvjeti za razvoj trebaju opredijeliti, a ne političke poruke.

Ministrica Pendeš danas je u Sarajevu upriličila prijem za osoblje Centra za obuku mirovnih operacija (PSOTC), povodom dobivanja certifikata od NATO Komande za transformaciju za kvalitet obuke.

Pendeš je rekla da taj certifkat pokazuje koliko su truda uložili pripadnici Oružanih snaga BiH, te dodala da je zadovoljna što su Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH na taj način pokazali da su jedan od kvalitetnijih dijalova bh. društva.

Navela je da PSOTC pomaže pripadnicima Oružanih snaga BiH koji idu u mirovne misije, ali i pripadnicima policijskih snaga jer je dobio tri certifikata UN-a za njihovu obuku.

IMG_20160617_104352

Komandant PSOTC-a brigadir Jasmin Čajić kazao je da je akreditacija potvrda višegodišnjeg uspješnog rada tog centra i rezultat mnogih aktivnosti koje su realizirane u posljednjih 11 godina.

Istakao je da je njen značaj u opredjeljenosti NATO-a da podrži PSOTC, čime postižemo visok stepen međunarodne vidljivosti, ali i kredibilnosti Ministarstva odbrane i OSBiH.

Dobivanjem certifikata PSOTC je postao jedan od 12 NATO partnerskih centara u euroazijskom prostoru, koji je dobio najviši nivo priznanja za kvalitet upravljanja i realizacije procesa edukacije i obuke.