Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

istražna komisija psbih

Perić: Manipulacija unutar VSTV-a funkcioniše, Tegeltija se tim hvali

Branko Peric

Napomenuo je da različiti donatori dolaze u dobroj namjeri da pomognu pravosuđu u BiH, ali da ne poznaju problematiku

Na sjednici Privremene istražne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama BiH obavljeno je saslušanje sudije Suda Bosne i Hercegovine Branka Perića.

Upozorio je da većina članova u VSTV-u funkcioniše na način da Milan Tegeltija s njom može manipulisati na sve načine.

“U praksi ta manipulacija funkcioniše, Tegeltija se tim hvali. Zato se može desiti da donosi odluke koje su apsurdne. Svim nosiocima pravosudnih funkcija su obnovili mandate da bi njima bili obnovljeni mandati”, istakao je Perić.

Upitan odakle treba da krene reforma pravosuđa, Perić je kategorično naveo Zakon o VSTV-u.

“Svima produžavaju mandate, a niko nema rezultate. Svi raspravljaju kako povećati normu. To je kao pijaca, nedostojno sudijskog poziva. Treba napustiti sistem vrednovanja sudija i tužilaca. Samo institucija treba da odgovara, predsjednik”, rekao je sudija Perić.

Napomenuo je da različiti donatori dolaze u dobroj namjeri da pomognu pravosuđu u BiH, ali da ne poznaju problematiku.

Privremena istražna komisija odlučila je da na saslušanje pozove i glavnu tužiteljku Tužilaštva BiH Gordanu Tadić, kao i predsjednika Suda Bosne i Hercegovine Ranka Debeveca. Odlučeno je, takođe, da se na saslušanje pozovu i profesor dr Zoran Pajić i profesor dr. Edin Šarčević, te tužilac Tužilaštva BiH Miroslav Marković i sudija Vrhovnog suda Federacije BiH Goran Nezirović.

Službenici Sekretarijata PSBiH koji Privremenoj istražnoj komisiji pružaju stručnu i administrativno – tehničku podršku zaduženi su da stupe u kontakt sa predloženim i dogovore moguće termine za svjedočenja pred Privremenom istražnom komisijom.