Svi su odbijeni

Petorica osuđenika tražila smanjenje kazne, među njima je i silovatelj unuke

policija-specijalci-hapsenje

Prošle godine Čavara je donio četiri odluke u kojima je odbio pomilovati 22 osuđenika

Oni su ubice, silovatelji, dileri… Osuđeni su na više godina zatvora, a sada od predsjednika Federacije BiH Marinka Čavare traže pomilovanje. Kako je objavljeno u ”Službenom listu BiH”, petorica osuđenika tražila su smanjenje kazne, međutim, Čavara ih je sve odbio.

Ubio rođaka

Među njima je Miodrag Štrbac iz Drvara. Prije deset godina, tada 22-godišnji Štrbac ubio je svog rođaka Jovana (23). Miodrag Štrbac bio je poznati banjalučki sportista i vlasnik Kik-boks kluba „Gladijator“, a bio je i borac u ultimat fajtu, piše “Avaz”.

U presudi se navodi da je 29. septembra 2009. godine oko 13 sati ispred hotela „Drvar“ iz pištolja pucao u rođaka Jovana, koji je preminuo u vozilu Hitne pomoći na putu do Kantonalne bolnice u Livnu. Razlog su, navodno, neraščišćeni imovinskopravni odnosi. Osuđen je na 13 godina zatvora.

Vijeće Vrhovnog suda FBiH potvrdilo je 2010. presudu Kantonalnog suda u Sarajevu kojom je Adem Hurem iz Sarajeva osuđen na 13 i po godina zatvora zbog spolnog odnosa s djetetom, silovanja i rodoskvrnuća. Hurem se tereti za spolno iskorištavanje svoje dvije unuke, i to duži period u Njemačkoj, kao i po povratku u BiH. Navodno je silovao stariju unuku.

Ni dan poštede

Kazna mu istječe za četiri godine, a Čavara je stava da je osuđenik mora odležati do kraja. Hurem je pomilovanje tražio i 2018.

Hasan Omerović je prije dvije godine osuđen zbog proizvodnje i dilanja droge te je dobio dvije godine i četiri mjeseca zatvora. Iako mu kazna istječe krajem godine, predsjednik Federacije nije ga htio pomilovati ni za dan.

Pomilovanje su tražili i Adis Topalović te Smail Skula, a o njima nema javnih podataka.

Prošle godine Čavara je donio četiri odluke u kojima je odbio pomilovati 22 osuđenika. Dvjema  osobama zamijenio je kaznu zatvora blažom, dok je za dvije donio odluke o brisanju osude.