Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Petrov: Želimo da BiH stekne status kandidata za članstvo u EU do kraja godine

BiH

petrov
Foto: Fena

U sklopu dvodnevne i prve službene posjete Bosni i Hercegovini, nakon Sarajeva i Viteza, predsjednik Hrvatskog sabora Božo Petrov sa izaslanstvom danas boravi u Mostaru, gdje je izjavio kako Hrvatska, uvažavajući BiH kao suverenu državu sa cjelovitim integritetom, želi biti partner BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

„Svrha ovoga posjeta je stabilizacija stanja u Bosni i Hercegovini. Naša želja je da u Bosna i Hercegovini bude zemlja u kojoj će vladati i stabilnost i sigurnost, jer Bosna i Hercegovina je ključ stabilnosti za cijelu jugoistočnu europu“, kazao je Petrov.

Želja Hrvatske je, kako je naglasio, da se stvari pomaknu sa mrtve točke u BiH, a to i jeste razlog njegove posjete jučer Sarajevu i danas Mostaru.

Na upit novinara da pojasni situaciju nastalu nakon jučerašnjeg sastanka sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem, nakon kojeg je objavljeno saopćenje iz Ureda za informiranje Vijeća ministara čije pojedine navode o “novom entitetu u BiH” je demantirao Most nezavisnih lista, stranka čiji je lider, Petrov je kazao kako je za BiH važno da politički predstavnici sva tri kontitutivna naroda zajednički nađu rješenja o budućem ustroju zemlje.

„Uvažavajući BiH kao suverenu državu s cjelovitim integritetom mi želimo biti partnetri i došli smo kao prijateljska diplomacija. Ono što je važno za Bosnu i Hercegovinu, jeste da politički predstavnici sva tri konstitutivna naroda sami nađu model. Neka oni daju model koji njima najviše odgovara, a koji će uključivati punu ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda. Mi ćemo kao prijateljska država pomoći i biti partner na tom putu“, kazao je Petrov.

Nakon svih sastanaka koji su održani jučer, uključujući Parlamentarnu skupštinu i Predsjedništvo BiH, kako je naglasio, drago mu je da se svi slažu s ciljevima i s principima.

„Drago mi je da u tome imamo zajednički jezik. Drago mi je također da će ovaj posjet polučiti rezultat u smjeru stabilizacije i smirivanju tenzija koje zaista nisu potrebne. Tek kada smirite tenzije, možete očekivati da se može ponuditi rješenje, a da će to konačno bez bilo kakvih manipulacija koristiti svim građanima BiH. To je ono što želimo“, kazao je Petrov.

Ponovio je i kako Hrvatska želi pomoći u bilo kojem smislu – tehničkom, prijateljskom, političkom, da Bosna i Hercegovina krene dalje na europskom putu.

„Izuzetno nam je drago da je u prosincu 2016. godine EU dala upitnik. Zaista ćemo se truditi. Možda smo rijedak glas, ali zaista snažan, da BiH stekne status kandidata do kraja ove godine. To će značiti puno za sve građane BiH. U tom smo i našli političke partnere jučer sa svim političkim predstavnicima s kojim smo se sastali. To je naša želja i to je razlog zašto smo jučer bili u Sarajevu, danas u Mostaru“, pojasnio je Petrov, nakon što se sastao sa rektoricom Sveučilišta u Mostaru Ljekom Ostojić.

Rektorica mu je tom prigodom darivala monografiju mostarskog sveučilišta sa posebnom simbolikom, jer predsjednik Hrvatskog sabora Božo Petrov je na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru diplomirao i magistrirao. Potom je specijalizirao psihijatriju u Zagrebu, nakon čega je svoje prvo radno iskustvo imao u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici u Mostaru, koju je također danas posjetio.

Sveučilište i bolnicu u Mostaru kroz razne projekte pomogla je Republika Hrvatska, a Petrov je obećao da će se podrška ovim ustanovama od velikog značaja nastaviti i u budućnosti.

Predsjednik Hrvatskog sabora će se tokom posjete Mostaru sastati i s biskupom Ratkom Perićem te gvardijanom Franjevačkog samostana sv. Petra i Pavla, fra Dankom Perutinom.

Uz predsjednika hrvatskog Sabora, službeno saborsko izaslanstvo čine: predsjednik Odbora za vanjsku politiku Miro Kovač, potpredsjednik Odbora za vanjsku politiku Joško Klisović i voditelj Hrvatsko-bosanskohercegovačke međuparlamentarne skupine prijateljstva Zlatko Hasanbegović.