Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Petrov u Sarajevu: BiH je ključ stabilnosti Jugoistočne Evrope (FOTO)

BiH

petrov dzaferovic (1)
Foto: I. Kralj

Predsjednik Hrvatskog sabora Božo Petrov, koji sa saborskom delegacijom boravi u dvodnevnoj posjeti Bosni i Hercegovini, izjavio je da BiH ključ stabilnosti cijele regije i da u Hrvatskoj ima istinskog prijatelja i partnera koji joj stoji na raspolaganju.

Petrov je posjetu Sarajevu započeo sastankom s rukovodstvom oba doma Parlamentarne skupštine BiH, s kojima je razgovarao o bilateralnim odnosima dvije zemlje, o političkoj, ekonomskoj i kulturnoj saradnji te o euroatlanskim integracijama BiH.

Istakao je da Bosna i Hercegovina u Hrvatskoj ima partnera koji joj stoji na raspolaganju kroz pružanje tehničke i političke pomoći jer je, kako je kazao, “Hrvatska, možda rijedak, ali snažan glas u procesu eurointegracija BiH”.

“Smatram da je neupitan teritorijalni integritet i suverenost BiH i svaki drugi oblik politike može izazvati samo nestabilnost. Smatram da je BiH ključ stabilnosti cijele Jugoistočne Evrope i mi ćemo kao Republika Hrvatska biti da dispoziciji BiH kao partneri na bilo kakav način koji BiH bude tražila”, kazao je Petrov.

Istakao je da je tokom nedavne posjete predsjednika hrvatske Vlade Sarajevu dogovorena zajednička sjednica vlada dviju zemalja na kojoj će neka neriješena pitanja biti riješena.

 

“To je također jedan od pokazatelja zaista dobronamjernih želja Hrvatske prema BiH. Smatram da imamo dugu zajedničku povijest, također obilježenu tragičnim događajima. Smatram da nije prošlo toliko vremena da bismo zaboravili što nečije jednosmjerne težnje mogu uzrokovati na ovim područjima. BiH ima istinskog prijatelja u svim njenim nastojanjima i nadam se da ćemo moći pomoći da njihov put bude onaj pravi put prema euroatlanskim integracijama”, izjavio je Petrov.

Šefik Džaferović, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, istakao je da je na sastanku konstovano da su odnosi između Hrvatske i BiH na visokom nivou, ali da dvije zemlje imaju otvorenih pitanja.

“Republika Hrvatska i BiH imaju neka pitanja koja treba da se rješavaju, a koja nazivamo otvorenim pitanjima, kao što je pitanje ugovora o državnoj granici, ugovora o socijalnom osiguranju, prava radnika iz BiH koji su od 1991. do 1995. godine otpušteni sa poslova a radili su u Hrvatskoj. Zatim Anex G Ugovora o sukcesiji, o imovinsko-pravnim odnosima i tako dalje. Sva smo pitanja stavili na dnevni red”, kazao je Džaferović.

Istakao je da su prijateljstvo i međusobno povjerenje garancija da će pitanja, bez obzira na to koliko dugo bila otvorena, biti riješena.

“Naša očekivanja od ovog sastanka su velika i ovo je podsticaj za izvršne vlasti i u Hrvatskoj i u BiH da se u narednom periodu konkretnije i žustrije krene u rješavanje ovih pitanja. Iskoristili smo priliku da se zahvalimo Republici Hrvatskoj, njenim predstavnicima u EU na podršci koju daju BiH”, rekao je Džaferović i zahvalio Petrovu što je izabrao BiH kao prvu destinaciju nakon imenovanja za predsjednika Hrvatskog sabora.

Hrvatska delegacija koju predvodi Petrov tokom dana će se sastati i s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem, nakon čega je predviđen susret s članovima Predsjedništva BiH. Hrvatska delegacija će nakon Sarajeva, posjetiti Vitez i Mostar.

Programom posjete je planiran i sastanak predsjednika Hrvatskog sabora s vrhbosanskim nadbiskupom kardinalom Vinkom Puljićem te s predstavnicima lokalnih vlasti, crkve i institucija.

U hrvatskoj delegaciji su i zastupnici Miro Kovač, predsjednik saborskog Odbora za vanjsku politiku, Joško Klisović, potpredsjednik odbora, te Zlatko Hasanbegović, voditelj Međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatske i BiH.