Krug 99

Pettigrew: Međunarodna zajednica mora spriječiti negiranje genocida

Pettigrew
David Pettigrew

Neuspjeh je nastavljen Daytonskim mirovnim sporazumom kada je Republika Srpska priznata kao entitet unutar BiH, što je predstavljalo i legitimiranje zločina kroz koji je nastala i nagradu za počinjeni genocid

Međunarodna zajednica mora prestati pomagati i podržavati genocidni projekat Republiku Srpsku, projekat koji destabilizra regiju, rečeno je na redovnoj sesiji “Kruga 99” održanog u nedjelju u Sarajevu, javlja Anadolu Agency (AA).

O temi ”Problem na Balkanu: Republika Srpska i neuspjeh međunarodne zajednice”, govorio je David Pettigrew, profesor filozofije i studija holokausta i genocida, Southern Connecticut State University (SCSU) i član Upravnog odbora Yale University, sveučilišnog studija za genocid.

Pettigrew se na početku izlaganja prisjetio žrtava terorističkog napada na Novom Zelandu.

Govoreći o današnjoj temi, kazao je kako je neuspjeh međunarodne zajednice počeo za vrijeme genocida, neuspjehom da se spriječe progoni i ubistva civila u BiH.

”Neuspjeh je nastavljen Daytonskim mirovnim sporazumom kada je Republika Srpska priznata kao entitet unutar BiH, što je predstavljalo i legitimiranje zločina kroz koji je nastala i nagradu za počinjeni genocid. Neuspjeh se nastavlja i sada, jer RS djeluje kao isključiva secesionistička i destebilazirajujća sila u BiH, a što predstavlja prijetnju sigurnosti države i regije”, rekao je Pettigrew.

Dodao je kako poricanje genocida i glorifikacija ratnih zločinaca u RS-u se može promatrati kao postizanje cilja etničke homogenosti u RS-u, kroz psihološko zastrašivanje.

Podsjetio je kako se prije sedam dana Ravnogorski pokret, bez kažnjavanja okupio u Višegradu u spomen na nacionalističku i fašističku četničku tradiciju od (Draže) Mihailovića do (Vojislava) Šešelja, a što je tradicija koja ”inspirira antiimigrantske pokrete i napade na muslimane u Evropi, a nedavno i na Novom Zelandu”.

Naveo je i primjer u nasljeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), koji nije uspio ostvariti svoj mandat u smislu doprinošenja uspostavi i održavanju mira u regiji.

Smatra kako je jedan od upečatljivih neuspjeha je i slučaj Vojislava Šešelja, ”jednog od vodećih srpskih ideologa govora mržnje“.

Smatra i kako Haški tribunal nije uspio uvjerljivo utvrditi da je došlo do međunarodne agresije iz Srbije i Hrvatske, te je prilično doprinio uspostavljanju pogrešnog shvatanja da je agresija ”građanski rat” između tri jednako sukobljene strane.

”Tribunal nije uspio postići osuđujuću presudu za genocid za zločine počinjenje na cijelom teritoriju na koji bosanski Srbi polažu pravo i koji se naziva Republika Srpska, pogrešno tumačeći osnivačku genocidnu namjeru”, smatra Pettigrew.

Dodao je kako na ovu pogrešnu percepciju od početka su utjecali međunarodni mediji i Ujedinjene nacije (UN) koji su ove zločine nazvali ”etničkim čišćenjem”.

Ukazao je na činjenicu da je 19. novembra 2018. članak u ”New York Timesu” opisao sukob kao “plemensku borbu”.

”Takve su pogreške izazvale nerazumijevanje genocidne namjere Republike Srpske i spriječile učinkovit odgovor na produbljavanje političke krize u regiji”, smatra Pettigrew.

Dodao je kako u tom kontekstu možemo bolje razumjeti neuspjeh Ureda visokog predstavnika da nadgleda mirovni sporazum u BiH.

”Sa suspenzijom bonskih ovlasti iz 2006. nedjelovanje visokog predstavnika pogoršalo je i nestabilnost zemlje. Osim verbalne osude nije bilo djelotvornog odgovora na poricanje genocida, prijetnje secesijom ili na odluke RS-a o novim komisijama”, rekao je Pettigrew.

Istakao je kako visoki predstavnik nije podržao preživjele koji su bili spriječeni u postavljanju spomenika žrtvama genocida u RS-u.

”Kada je SDA objavila svoju namjeru da podnese zahtjev Ustavnom sudu za promjenom imena Republika Srpska, budući da sam naziv podrazumijeva diskriminaciju i isključenje nesrba, Visoki predstavnik je propustio važnu priliku da podrži značajne promjene. Ime Republika Srpska je od samog početka bilo ‘jezičko nasilje’ jer je podrazumijevalo da bi ranije multietnička teritorija bila samo za Srbe”, rekao je Pettigrew.

Dodao je kako se upravo ovih dana, kao dio kulture zastrašivanja i prijetnji u RS-u, pristalice fašističke četničke tradicije okupili su se u Višegradu nekažnjeno i upitao šta je potrebno ”da se zaustavi drugi genocid?”.

Istakao je kako se duguje žrtvama prepoznavanje i isticanje istine, kao i poduzimanje djelotvorih mjera kako bi osigurali budućnost jedinstvene multikulturne BiH.

”Međunarodna zajednica mora prestati pomagati i podržavati genocidni projekat Republiku Srpsku, projekat koji destabilizra regiju. Ona mora odbaciti narativ ‘građanskog rata’ i ‘etničkog čišćenja’ i priznati genocidni projekt Republike Srpske koji je proveden uz pomoć Srbije. Mora spriječiti negiranje genocida i drugih ratnih zločina, kao i glorifikaciju osuđenih ratnih zločinaca. Ravnogorskom četničkom pokretu se mora zabraniti marširanje u Višegradu i na drugim mjestima, a preživjelima se mora dopustiti postavljanje spomen-obilježja žrtvama u Prijedoru, Višegradu i drugim mjestima gdje su počinjeni zločini”, poručio je Pettigrew.

Istakao je kako je ponovno ujedinjenje BiH kroz uspostavu reforme imperativ, reforme koja bi raspustila entitete, s obzirom na jezičko nasilje naziva “Republika Srpska”.

Smatra kako postoji i obaveza protivljenja islamofobiji, koja bi mogla biti temelj neuspjeha međunarodne zajednice.