Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pezić: Maloljetne borce tretirati u zakonu kao posebnu boračku kategoriju

maloljetni borci

Predsjednik Koordinacije maloljetnih boraca Armije Republike Bosne i Hercegovine (RBiH) Elvir Pezić kazao je da postoji diskriminatorski odnos prema maloljetnim borcima, jer je prošlo 20 godina od završetka rata, a oni, kako je istakao, još uvijek nisu prepoznati u Zakonu o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica.

To je izjavio povodom okruglog stola o izmjenama i dopunama Zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica i Zakon o udruženjima i fondacijama, a koji je održan danas u Sarajevu.

– Tražimo da nacrtom ovog zakona maloljetni borci budu tretirani kao posebna boračka kategorija – pojasnio je Pezić.

Naglašava da se borci koji su u vrijeme rata bili maloljetni danas osjećaju da su diskriminirani te su stoga osnovali Udruženje kroz koje komuniciraju sa organima vlasti, kako bi istakli svoje stavove i ostvarili svoja prava.

– Od predstavnika vlasti dobili smo čvrsta obećanja da će uvažiti prijedloge koje smo danas iznijeli. Također smo dobili njihovu punu podršku, a od nas su zahtijevali da imenujemo naša dva člana koji će zastupati interese maloljetnih boraca u radnoj grupi za izradu nacrta zakona o demobilisanim borcima – rekao je Pezić.

Učesnici današnjeg okruglog stola bili su, između ostalih, predstavnici udruženja maloljetnih boraca iz Federacije BiH, premijer Kantona Sarajevo (KS) Elmedin Konaković, predstavnici ministarstava za pitanja boraca i članova njihovih porodica FBiH te predstavnici ministarstava za boračka pitanja KS.