Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Grčka u narednih mjesec dana očekuje i do 70.000 izbjeglica

grcka-izbjeglice11

Grčki ministar za migracije Yannis Mouzalas izjavio je danas da bi se broj izbjeglica na teritoriji te zemlje u narednih nekoliko sedmica mogao povećati i do 70.000, prenosi Anadolu Agency (AA).

Grčka je preplavljena izbeglicama nakon što su neke od zemalja Balkana proteklih dana zatvorile svoje granice i tako usporile protok ljudi ka zapadnoj Evropi.

Ukoliko se takva praksa nastavi, kako je naglasio Mouzalas, Grčka će biti na udaru velikog izbjegličkog vala.

“Procjenjujemo da ćemo imati povećan broj izbjeglica koje će ostajati na našem teritoriju, to je između 50 i 70 hiljada u narednih mjesec dana”, rekao je grčki ministar.

Prema njegovim riječima, eventualni novi val izbjeglica donekle bi se mogao suzbiti prisustvom posmatrača NATO-a u vodama sredozemnog mora koji nadgledaju i prate ilegalne migrante. Ovakav plan u okviru je dogovora Evropske unije i Turske.

“Ako se realizuje plan NATO-a,… to može smanjiti priliv za oko 70 posto”, rekao je Mouzalas.

Broj izbeglica “zarobljenih” na grčko-makedonskoj granici u Idomenima dostigao je 6.500, nakon što su neke zemlje na takozvanoj balkanskoj ruti najavile ograničenje ulazaka, reagujući na prethodne poteze Austrije.

Zbog pooštrenih kontrola i sporog protoka, na desetine hiljada izbjeglica zaustavljeno u Grčkoj od prošle sedmice kada je Makedonija odlučila da zabrani ulazak Afganistancima.