Vijeće za implementaciju mira

PIC: Pozdravljamo fokus visokog predstavnika na pitanje državne i vojne imovine

christian-schmidt-parlament (3)

Zajedno sa visokim predstavnikom Christianom Schmidtom, navode, članice Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira, ostaju spremne da pomognu i podrže domaće aktere u njihovim nastojanjima da osiguraju mirnu, demokratsku i prosperitetnu budućnost za sve građane BiH

Ambasadori Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira ponavljaju svoju čvrstu podršku autoritetu i mandatu visokog predstavnika kao čuvara implementacije civilnog aspekta Dejtonskog mirovnog sporazuma, javlja Anadolu Agency (AA).

Uloga visokog predstavnika je, navode ambasadori UO Vijeća za implementaciju mira ključna da bi BiH ispunila 5+2 uvjete i nakon toga završila sa međunarodnom supervizijom, približavajući se EU.

“Glavna odgovornost za postizanje ovih ciljeva leži na vlastima i institucijama Bosne i Hercegovine. Pozivamo sve nivoe vlasti da preuzmu svoju odgovornost i ispune mandat koji su im dali glasači. Potrebna je veća politička volja da se postigne napredak na polju zajedničkih ciljeva i premoste podjele. Retorika ili djela koja dovode do destabilizacije i podjela, uključujući podrivanje državnih institucija i reformi koje su pružile stabilnost, finansijsku dobrobit i funkcionalnost za sve u BiH, moraju prestati. To nije u interesu bilo kog građanina BiH ili kompanije i odvlači pažnju sa prijeko potrebnog djelovanja i reformi na evropskom putu. Mi podvlačimo našu nedvosmislenu podršku postojanju BiH kao jedinstvene i suverene države koja se sastoji od dva entiteta i Brčko distrikta. Upućujemo pohvalu visokom predstavniku za njegovu predanost angažmanu sa svim stranama. Pozdravljamo fokus visokog predstavnika na pitanje državne i vojne imovine i pozivamo sve političke aktere da u potpunosti sarađuju sa OHR-om u pronalasku funkcionalnog rješenja u interesu BiH i njenih entiteta. Potvrđujemo kontinuiranu važnost EUFOR/Althea u osiguravanju sigurnog i bezbjednog okruženja u BiH, koje ostaje preduslov za miran i stabilan razvoj na dobrobit svih građana. Zato pozdravljamo odluku Vijeća sigurnosti UN-a o produženju mandata EUFOR/Althea na dodatnih 12 mjeseci, donijetu 3.novembra”, navode u zajedničkoj izjavi ambasadori UO Vijeća za implementaciju mira.

Zajedno sa visokim predstavnikom Christianom Schmidtom, navode, članice Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira, ostaju spremne da pomognu i podrže domaće aktere u njihovim nastojanjima da osiguraju mirnu, demokratsku i prosperitetnu budućnost za sve građane BiH.

Kako je navedeno, Ruska Federacija se ne pridružuje ovoj izjavi.