Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Postupak provjere u toku

Da li pojedine institucije u KS svjesno prikrivaju podatke o diplomama uposlenih?

Erduan Kafedzic Foto OSCE

Ured za borbu protiv korupcije ustanovio nepodudarnosti, od institucija traže da dostavljaju tačne podatke

Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS danas se oglasio povodom provođenja postupka provjere, odnosno revizije diploma zaposlenih u javnom sektoru Kantona Sarajevo.

Piše: A. DUČIĆ

S tim u vezi naveli su da obrazovne institucije u procesu provjere nisu mogle u svim slučajevima potvrditi vjerodostojnost diploma, a za jedan manji dio naknadno je utvrđeno da su poslodavci prvobitno dostavili pogrešne podatke o svojim uposlenima.

-Ovakva nepodudarnost podataka o diplomi zaposlenika može biti rezultat slučajnosti ili nenamjernog propusta lica koje je zaduženo za dostavu podataka Uredu. Međutim, ista može imati i obilježja namjernog, organizovanog prikrivanja podataka o diplomi određenog lica i u sebi sadržavati elemente disciplinske i krivične odgovornosti – naveo je u dopisu šef Ureda za borbu protiv korupcije Erduan Kafedžić.

Iz Ureda skreću pažnju institucijama javnog sektora KS da Uredu dostavljaju tačne i vjerodostojne podatke o diplomama svojih zaposlenika kako bi se ova aktivnost sprovela na najbolji način.

Inače, Kafedžić je na press konferenciji u septembru iznio da je Ured do tada otkrio 57 krivotvorenih diploma u KS. Dominiraju krivotvorene diplome u komunalnom sektoru i to KJKP Rad 19 osoba, GRAS 10 osoba, Vodovod i kanalizacija pet osoba, Toplane četiri osobe i Pokop tri osobe.

Do tada je Tužilaštvo KS zahvaljujući radu Ureda podiglo pet optužnica za lažne diplome, a ove optužnice je sud potvrdio. Iz ureda za najavili da će Tužilaštvo KS biti podneseno još izvještaja o počinjenim krivičnim djelima iz ove sfere.