Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Najvažniju poruku ima za Dodika

State Department objavio zbog čega Blinkenov savjetnik dolazi u BiH

FOTO FLickr (1)

Ključnu poruku ima za Dodika o pokušaju da se poništi 26 godina mira i napretka, povlačenjem iz državnih institucija

Derek Chollet, savjetnik američkog državnog sekretara boravit će u BiH od 15. do 17. novembra kako bi ponovno potvrdio podršku SAD-a suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH i pozvao čelnike države da se uključe u konstruktivan dijalog, objavio je State Department.

Piše: A. DUČIĆ

Kako je zvanično objavljeno, u Sarajevu će se Chollet sastati s visokim državnim dužnosnicima kako bi naglasio da su funkcionalne, demokratske institucije na svim nivoima vlasti ključne za bolju budućnost svih građana, kako u Federaciji BiH, tako i u Republici Srpskoj kao i u Brčko Distriktu.

Prenijet će, navodi State Department, čvrstu poruku da bi svaki pokušaj da se poništi 26 godina mira i napretka, povlačenjem iz državnih institucija, mogao prekršiti Daytonski mirovni sporazum, stvoriti poteškoće za građane i biti veliki destimulans za investitore i izvor ozbiljne zabrinutosti za međunarodnu zajednicu.

Savjetnik Chollet, dalje se navodi, će se također sastati s visokim predstavnikom Christianom Schmidtom, izrazivši mu snažnu podršku Američke vlade njegovom mandatu, uključujući potrebu za vitalnim ekonomskim, izbornim i antikorupcijskim reformama. Osim toga, sastat će se i s predstavnicima medija i civilnog društva.

Chollet ima bogatu političku i diplomatsku karijeru, a radio je u State Departmentu, Bijeloj kući te Ministarstvu odbrane SAD-a. Bio je pomoćnik ministra odbrane za meuđunarodnu sigurnost. U svojoj karijeri je savjetovao visoke američke dužnosnike Jamesa Bakera, Warrena Christophera, kao i Richarda Holbrooka, tvorca Daytonskog sporazuma.