KS

Pilav: Broj zaraženih se povećava i to je ono što očekujemo u narednom periodu

pilavaida

Istakla je da se epidemiološka situacija i u KS-u mijenja iz dana u dan

Aida Pilav, direktorica Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo i članica Kriznog štaba KS, rekla je u nedjelju da je u tom kantonu u posljednja 24 sata testirano 39 osoba od kojih je kod šestero potvrđena infekcija koronavirusom, javlja Anadolu Agency (AA).

“U samoizolaciji se trenutno nalazi 1.551 naš sugrađanin. Kontinuirano se provode potrebne mjere. Kada se utvrdi da je neko pozitivan izriče se mjera kućne izolacije nad svim članovima domaćinstva nad kojima se provodi odgovarajući zdravstveni nadzor”, kazala je Pilav.

Istakla je da se epidemiološka situacija i u KS-u mijenja iz dana u dan.

“Još jednom ću napomenuti da se testiranje vrši u odgovarajućem momentu uz praćenje kliničkih simpotoma i znakova. Vrlo je važno testiranje raditi u određenom momentu nakon postavljanja indikacija od strane odgovornog ljekara nakon kliničkog pregleda. Apeliram na građane da ne misle da se rade odbijanja testiranja, jer nije potrebno raditi testiranje asimptomatskih osoba”, rekla je Pilav, dodajući kako u KS-u trenutno postoji sedam klastera.

“Broj zaraženih u KS-u se povećava i to je ono što očekujemo u narednom periodu. Zato molim sugrađane za saradnju sa zdravstvenim službama jer smo svi dio istog scenarija”, kazala je Pilav.

Istakla je da su studenti koji su stigli iz Italije i koji su smješteni u karantinu u Studentski dom Bjelave dobrog zdravstvenog stanja.

“Jutros su izvršena testiranja svih 18 studenata i uzorci su poslati, a rezultati će biti u toku današnjeg dana. Ponavljam, dobrog su zdravstvenog stanja”, rekla je Pilav.

Komentarišući slučaj smrti žene koja je preminula na Ilidži, istakla je da je Tužilaštvo Kantona Sarajevo formiralo predmet o tome.

“Po našim informacijama, Kantonalno tužilaštvo je pokrenulo istragu, tako da će svi podaci biti raspoloživi u našem Kantonalnom tužilaštvu kroz taj cijeli proces koji će biti proveden”, kazala je Pilav.