Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

zavod za javno zdravstvo KS

Pilav: Ni vakcinisani se ne smiju opuštati

aida_pilav (1)

Pozvala je sugrađane koji su se vakcinisali da se ne opuštaju i da moraju provoditi sve epidemiološke mjere

Dolazi do značajnog pada novozaraženih i to za 40 posto svake sedmice, kazala je Aida Pilav, direktorica Zavoda za javno zdravstvo KS.

“Treći val pandemije trajao je devet sedmica i mi računamo od polovine feruara, i broj novozaraženih u tom periodu bio je približno jednak onom ukupnom broju zaraženih do tada”, kazala je Pilav za TVSA.

Na pitanje da li u BiH postoji novi indijski soj koronavirusa, Pilav je kazala da nije rađeno sekvencioniranje i da ne znamo kada će novi soj doći u BiH.

Kada je riječ o masovnoj vakcinaciji, ona traje od srijede i do sada je utrošeno oko 8.000 doza, a vakcinisanje će se nastaviti danas i sutra dok se ne potroše vakcine.

“U maju očekujemo Pfizer i AstraZeneca iz Covaxa, donacije iz EU i Kine. Neće to biti velike količine, ali nastavljamo kontinuitet u vakcinisanju. Iz Covax-a KS bi trebao biti 83.000 vakcine”, dodala je Pilav.

Istakla je kako u KS ima 16 posto stanovništva starijeg od 65 godina i nakon što se vakcinišu, onda dolaze na red druge starosne grupe.

Pozvala je sugrađane koji su se vakcinisali da se ne opuštaju i da moraju provoditi sve epidemiološke mjere.

“Druga vakcina će uslijediti 12 sedmica nakon prve za one koji su se vakcinisali AstraZenecom. Izbjegavati ljude, zatvorene prostore, boravak bez maske, prati ruke, držati distancu i nositi masku”, poručila je Pilav.