Kanton Sarajevo

Pilav: U ovom periodu do relaksacije mjera sigurno neće doći

aida pilav (1)

Ipak, podsjetila je kako je došlo do smjene godišnjih doba te da se očekuje pojačana aktivnost sezonske gripe te skrenula pažnju da dobri rezultati ne smiju biti period opuštanja

U Kantonu Sarajevo dolazi do opadanja trenda epidemije koronavirusa, ali je virus i dalje prisutan i treba biti na oprezu , rekla je predsjednica Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo prof. dr. Aida Pilav, javlja Anadolu Agency (AA).

Pilav i član ovog štaba inspektor Izet Smajića na konferenciji za medije informirali su javnost o trenutnoj epidemiološkoj situaciji u Kantonu Sarajevo, te inspekcijskim aktivnostima provedenim u proteklom periodu.

Pilav je tom prilikom kazala kako su u protekla 24 sata, broj novozaraženih je osam, a izliječenih 22. Broj trenutno hospitaliziranih na Kliničkom centru Univerziteta Sarajevo Klinika Podhrastovi, je 29, a nema pacijenata na respiratoru. U prethodna 24 sata otpuštena su dva pacijenta.

”Kumulativ oboljelih u KS od 30. januara, kada smo počeli da pratimo ove aktivnosti do 24. septembra je broj oboljelih 4.518, ukupno izliječnih u KS je 4.208, približavaju se ta dva broja što govori u prilog dobre situacije. Trenutno aktivnih slučajeva u KS je 229, ukupan broj smrtnih slučajeva je 81. Svi ovi podaci govore u prilog da se uočava trend smanjenja broja slučajeva na dnevnoj bazi. U prethodnih sedam dana broj novozaraženih je bio 122, a reprodukcijski faktor, koji je u epidemiji potrebno održavati ispod jedan, je vrlo povoljan u Kantonu Sarajevo. On iznosi 0,69 što znači da jedan novozaraženi više ne zarazi ni jednu osobu, na taj način to možemo objasniti“, rekla je Pilav.

Najveći broj novozaraženih je u starosnoj skupini između 36 i 50 godina (28 posto), a slijedi starosna skupina između od 19 do 35 godina (27,8 posto).

”Sve iznešeno govori u prilog opadanju trenda epidemije, a to je zadovoljavajući rezultat”, rekla je Pilav.

Ipak, podsjetila je kako je došlo do smjene godišnjih doba te da se očekuje pojačana aktivnost sezonske gripe te skrenula pažnju da dobri rezultati ne smiju biti period opuštanja.

”Virus je presječen u svojoj aktivnosti, ali u svakom slučaju virus je tu i mi radimo kontinuirano na tom da provodimo na pravi način javnozdravstvene mjere i da se aktivnost virusa ne bi ponovo povećala“, rekla je Pilav.

Podsjetila je kako najveći broj oboljelih predstavljaju članovi porodičnih klastera, te se nerijetko veći broj oboljelih u porodici pojavi istovremeno.

Dodala je i kako je u većini slučajeva prvooboljelog u porodici, izvor zaraze na poslu i nepoštivanju mjera naročito u vrijeme pauze.

Osvrnula se i na osobe zaražene na odmorima, uključujući i strane zemlje.

”Kao destinaciju putovanja u posljednjih 14 dana ispitanici navode Crnu Goru, Tursku, Hrvatsku i Švedsku, a iz BiH navode Neum i područja Hercegovine“, pojasnila je Pilav.

Pozvala da putovanja u ugroženja područja BiH, budu smanjena na najmanje moguće, odnosno samo u nužnim situacijama da bi u narednom periodu održavali dosta dobru epidemiološku situaciju.

“Ovi podaci nama daju mogućnosti da pooštravamo ili relaksiramo javno zdravstvene mjere. U ovom periodu do relaksacije javnozdravstvenih mjera sigurno neće doći i na snazi su sve one preporuke i naredbe koje mi preuzimamo s nivoa Federacije BiH i provodimo ih u Kantonu Sarajevo“, rekla je Pilav.

Član Kriznog štaba Izet Smajić govorio je o aktivnostima Kantonalne uprave za inspekcijske poslove od marta do danas, odnosno od proglašenja pandemije koronavirusa.

“Od mjeseca marta pa sve do danas inspekcijski nadzori provode se svakodnevno, s organizacijom rada u dvije smjene, uključujući noćne sate kada se kontrola vrši u ugostiteljskim objektima uz asistenciju policijskih službenika MUP-a KS. Tokom trajanja Sarajevo Film Festivala, nadzor u nargila barovima, klubovima i kafićima vršena su u policijskoj asistenciji svake večeri s posebnim akcentom na kontrolu poštivanja radnog vremena i donesenih epidemioloških mjera“, pojasnio je Smajić.

Smajić je rekao kako od početka marta sanitarni inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove na okolnosti izazvane pandemijom koronavirusa izvršili su 9.248 inspekcijskih nadzora u ugostiteljskim objektima, trgovačkim objektima, frizerskim salonima, kafićima, kladionicama i drugim objektima nadzora.

”U tom periodu izdata su 254 prekršajna naloga u novčanom iznosu od 424.695 KM, a broj donesenih rješenja, kojima su donesene preventivno korektivne mjere iznosi 830“, rekao je Smajić.

U istom periodu inspektori su donijeli 3.723 rješenja o zabrani kretanja za osobe koje su bile u kontaktu sa zaraženim, a izvještaji su dostavljani i Zavodu za javno zdravstvo FBiH i KS, te MUP-u.

”Na osnovu do sada dostavljenih službenih zabilješki od policijskih službenika protiv 26 osoba u KS su pokrenuti prekršajni postupci pred nadležnim sudom zbog kršenja zabrane kretanja“, rekao je Smajić.

Osvrnuo se i na početak školske godine te kazao kako je od 3. septembra pojačan nadzor provođenja mjera u cilju zaštite zdravlja učenika, nastavnog i drugog osoblja te članova njihovih porodica

”Predmet inspekcijskog nadzora u odgojno-obrazovnim ustanovama su kontrola poštivanja mjera poštivanja fizičke distance za đake i školsko osoblje, vrsta i količina dezinfekcionih sredstava i sredstava za ličnu higijenu, organizacija produženog boravka te uspostava i pridržavanje Kriznog plana pripravnosti na nivou ustanova“, rekao je Smajić.

Dodao je kako izvršen nadzor 126 odgojno-obrazovnih ustanova, od čega 80 u osnovnim školama, 38 u srednjim školama i osam u predškolskim ustanova.

”U momentu nadzora u 104 škole, 72 osnovne i 32 srednje, sve naložene mjere su bile u potpunosti ispoštovane“, rekao je Smajić.

Dodao je kako su nepravilnosti utvrđene u 13 škola, sedam osnovnih i šest srednjih škola, a izdata su rješenja za korektivne mjere koje su ispoštovane u roku 24 sata. Za tri škole, dvije srednje i jednu osnovnu, izdato je šest prekršajnih naloga u iznosu od 10.500 KM.

Kako bi se trenutna zadovoljavajuća epidemiološka situacija, inspektori će na području Kantona Sarajevo nastaviti provoditi nadzor.