Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pisma koja je Praljak poslao supruzi jasno otkrivaju motiv samoubistva

praljak

Haški sud objavio je rezultate istrage o okolnostima samoubistva Slobodana Praljka. On je, podsjetimo, nakon što mu je izrečena osuđujuća presuda za ratni zločin, u sudnici popio otrovnu tekućinu.

Obdukcijom je utvrđeno da je bilo riječ o cijankaliju. Sud u izvješću ističe kako nisu utvrđeni propusti ni u radu čuvara, ni u propisanoj proceduri.

Iz Haaga su Kaći Praljak dostavljena dva pisma. Oba napisana u ponedjeljak 27. novembra, dva dana prije objave pravomoćne presude u predmetu “Herceg Bosna”, a objavljuje ih dnevnik.hr.

“Odluku o prestanku življenja u slučaju da budem proglašen krivim, donio sam odavno – smireno, promišljeno, samosvjesno”, napisao je Praljak u pismu naslovljenom na njegovu obitelj.

Drugo pismo je poruka supruzi.

“Kaća, mislim da ćeš pismo ‘Obitelji’ morati objelodaniti, kako bi spriječila beskrajna naklapanja, laži, jadnu psihologiju itd.”, napisao je supruzi Slobodan Praljak.

UN-ova istraga koja je završena utvrđuje kako nije bilo propusta sudskih stražara niti je kršena procedura provjere pri ulasku okrivljenih na tribunal.