Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pismo podrške Fadilu Novaliću poslali iz Zadružnog saveza FBiH

novalic sda (2)

Zadružni savez Federacije Bosne i Hercegovine uputio je premijeru Federacije BiH Fadilu Novaliću pismo kojim izražava punu podršku projektima zapošljavanja i samozapošljavanja boračkih kategorija kroz boračke zadruge, kojim je Vlada Federacije BiH, putem Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno­oslobodilačkog rata na inovativan način, pokrenulo zapošljavanje demobilisanih boraca.

“Projekat je prvenstveno usmjeren”, kaže se u pismu, “na zapoš1javanje boračke/braniteljske poputacije i članova njihovih porodica u sklopu kojeg se, kao jedan od najboljih primjera dobre prakse, ističe mogućnost zapošljavanja i stvaranja uslova za što uspješniju socijalizaciju ove ugrožene kategorije. Važno je napomenuti kako je ovaj projekat izvrstan primjer sinergijskog djelovanja čitavog niza sudionika u zapošljavanju i samozapošljavanju kroz zadrugarstvo, a posebno kroz boračko zadrugarstvo, kao inovativan model borbe protiv nezaposlenosti“.

U pismu se dalje navodi da je u razvijenim evropskim zemljama, zadrugarstvo je prevladavajuće i uspješno u mnogim sektorima, okuplja male proizvođače koji kroz preradu i plasman, putem zadruga, osiguravaju održivost i konkurentnost svoga rada, proizvoda, a time doprinose i utječu na razvoj lokalne zajednice. Poseban značaj ovog projekta je u psihosocijalnom osnaživanju i zdravstvenoj rehabilitaciji, odnosno lakšoj i bržoj reintegraciji u društvo, te uključivanja u radne i privredne procese članova sa umanjenom radnom sposobnošću i nezaposlenih osoba.

„Zbog svega ovoga, dajemo punu podršku nastavku ovog projekta u budućim godinama kako bi se pomoglo, prevashodno, demobilisanim borcima i djeci šehida i poginulih boraca da svojm radom kroz projekat zapošljavanja i samozapošljavanja, obezbijede egzistenciju za svoje porodice i ostvare potpunu socijalnu integraciju u društvu”, navodi se u pismu podrške federalnom premijeru, a koje je potpisao predsjednik Zadružnog saveza Federacije BiH Husein Hasić.