Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nakon odluke Vlade RS

Pitali smo Britansku ambasadu šta će biti sa ogromnom pomoći cijeloj BiH

Zastave na pola koplja ispred veleposlanstva Velike Britanije u Sarajevu
09.09.2022., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Zastave na pola koplja ispred veleposlanstva Velike Britanije u Sarajevu. Photo: Armin Durgut/PIXSELL (09.09.2022., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Zastave na pola koplja ispred veleposlanstva Velike Britan

Jasan odgovor Dodiku, koji želi zvaničnicima na svim nivoima koji su iz RS-a narediti da ne sarađuju sa Britanskom ambasadom

Iz Ambasade Velike Britanije u BiH za Fokus.ba odgovorili su na set pitanja koja su se nametnula nakon odluke Vlade RS-a ne samo da u vlastitoj režiji prekine saradnju sa diplomatama ove kao i Američke ambasade, već i da od predstavnika RS-a u institucijama BiH, i od organa lokalne samouprave zatraži da to isto učini.

Piše: A. DUČIĆ/Fokus.ba

Ovaj nevjerovatan potez dešava se u momentu kada Velika Britanija daje značajnu podršku Bosni i Hercegovini, a time i RS-u, na reformskom putu, uz izrazitu finansijsku pomoć. Treba naglasiti da se samo finansijska pomoć BiH u cjelini u protekle dvije decenije i duže mjeri stotinama miliona KM.

Na naš upit da preciziraju koliko je tačno sredstava u svim ovim godinama iskoristila RS, iz Ambasade Velike Britanije su nam kazali da je “Ujedinjeno Kraljevstvo dugoročni partner Bosne i Hercegovine i ne pravi razliku između entiteta u našem radu na podršci strukturama i građanima ove zemlje”.

– Mi radimo u partnerstvu sa institucijama BiH i entiteta na implementaciji projekata u širokom spektru sektora, uključujući i podršku u borbi protiv transnacionalnog kriminala, izgradnji otpornosti zemlje u slučajevima prirodnih nesreća i pomoći u razvoju rastuće ekonomije. Ujedinjeno Kraljevstvo je također jedna od vodećih zemalja u doprinosima multilateralnim fondovima, uključujući i Ujedinjene nacije, te vodeća članica odbora međunarodnih finansijskih institucija čiji su projekti i investicije izuzetno važni za podršku socijalnog i ekonomskog razvoja diljem BiH. Iako nam fokus nije na novčanim iznosima, uložili smo milione funti na bilateralnoj osnovi – rekli su iz Britanske ambasade za Fokus.ba.

U skorijem periodu, kako navode, njihova podrška je uključivala pomoć u digitalizaciji javnih usluga za građane sa ciljem smanjenja sitne korupcije, podrška relevantnim ministarstvima u njihovom socio-ekonomskom radu, jačanje usluga raciklaže i rad sa mladima koji su odlučni da izgrade bolju budućnost za BiH.

– Mnogi također pamte podršku koju je Ujedinjeno Kraljevstvo pružilo kao odgovor na razarajuće poplave 2014. godine. Britanske kompanije su veliki investitori u nekoliko polja, što je od dobrobiti za lokalnu ekonomiju, otvaranje novih radnih mjesta i način da zemlja zadrži svoju radnu snagu. Mi ostajemo istinski posvećeni poboljšanju života svih koji žive u BiH. Ne smije se dozvoliti da sve eratičnije djelovanje g. Milorada Dodika nanese štetu ovom ključnom radu – poručili su iz ove ambasade.