Visoki predstavnik

Schmidt posjetio Kasarnu OSBiH ‘Rajlovac’, bio i na času njemačkog jezika

christian schmidt vojnici kasarna rajlovac mobih

Visoki predstavnik se prisjetio perioda kada je bio zamjenik ministra odbrane Savezne Republike Njemačke i kada je njemački kontingent međunarodnih mirovnih snaga u BiH predavao Kasarnu „Rajlovac“ na upravljanje Oružanim snagama BiH

Zamjenik ministra odbrane Bosne i Hercegovine za politiku i planove Slaven Galić danas je u Kasarni Oružanih snaga BiH (OSBiH) „Rajlovac“ primio visokog predstavnika međunarodne zajednice za BiH Christiana Schmidta.

Visoki predstavnik Schmidt je želio obići ovu kasarnu kao lokaciju na kojoj djeluje najveći broj pripadnika OSBiH.

On se posebno prisjetio perioda kada je bio zamjenik ministra odbrane Savezne Republike Njemačke i kada je njemački kontingent međunarodnih mirovnih snaga u BiH predavao Kasarnu „Rajlovac“ na upravljanje Oružanim snagama BiH.

Zamjenik ministra Galić i visoki predstavnik Schmidt obišli su vojnu ambulantu i Školu stranih jezika OSBiH u Rajlovcu.

Glavni domaćin bio im je zapovjednik lokacije brigadir Jasmin Čajić.

Visokog predstavnika su zanimali uvjeti života i rada u kasarni, kapaciteti i raspoloživa sredstva vojne ambulante i Škole stranih jezika.

Schmidt je posebno istaknuo da je za svaku vojsku važno da ima sva potrebna sredstava za rad te naglasio važnost edukacije kadrova oružanih snaga. Bio je i na času njemačkog jezika, gdje je razgovarao i s polaznicima tečaja.

– Drago nam je što smo danas u Rajlovcu imali prigodu primiti visokog predstavnika – rekao je tim povodom zamjenik ministra odbrane BiH Slaven Galić.

Dodao je kako Schmidt kao nekadašnji zamjenik ministra odbrane SR Njemačke potpuno razumije potrebe održavanja i razvoja oružanih snaga, u čemu BiH često pomažu partnerske zemlje poput Njemačke.

– Važno nam je što i u tome imamo podršku visokog predstavnika Schmidta. Nadamo se da budući zajednički projekti razvoja OSBiH neće izostati – zaključio je Galić, saopćio je Ured za odnose s javnošću MOBiH.