UMiD

Pitali smo mlade koji su najveći problemi u BiH, ponudili su i rješenja

Dok su problemi mladih u našoj zemlji na samim marginama, organizacije kao što je KULT, koja realizuje ovaj projekat,  pokušavaju mlade osobe učiniti konkurentnim na tržištu rada i pripremiti ih za izazove koje ih očekuju

Mnoga istraživanja provedena proteklih godina u Bosni i Hercegovini pokazala su da veliki broj mladih želi napustiti državu i potražiti svoju sreću u inostranstvu. Kao razlozi se većinom ističu loši uslovi života i slaba finansijska situacija. A koji su stvarni problemi sa kojima se suočavaju, pitali smo upravo – mlade.

Riječ je o mladićima i djevojkama koji prolaze kroz obuku u okviru programa UMiD. Radi se o zvanično priznatom vidu neformalnog obrazovanja koje mladima pruža mogućnost sticanja različitih kompetencija koje će ih učiniti konkurentnim na tržištu rada. Program se sastoji od seminara, praktičnih vježbi i volonterskog rada.

UMiD obuka traje godinu dana, a učesnici obuke, omladinski lideri i liderice, tokom njenog trajanja aktivno učestvuju u realizaciji građanskih inicijativa u svojim lokalnim zajednicama. UMiD se provodi već 15 godina, a u toku je obuka za 16. generaciju. Do sada je kroz ovu obuku prošlo više od 300 mladih iz svih dijelova Bosne i Hercegovine.

Dok su problemi mladih u našoj zemlji na samim marginama, organizacije kao što je KULT, koja realizuje ovaj projekat,  pokušavaju mlade osobe učiniti konkurentnim na tržištu rada i pripremiti ih za izazove koje ih očekuju.

Iako pomoć države u skoroj budućnosti vjerovatno neće dobiti, mlade osobe sa kojima smo razgovarali na to se ne obaziru. Spremni su sudbinu uzeti u vlastite ruke. Ne žele gubiti godine i čekati pomoć sistema, oni će mijenjati sistem.