Srbijanski mediji: Playboy “zečicu” od izručenja BiH štiti splet sretnih okolnosti

BiH

slobodanka-tosic

Slobodanka Tošić, za kojom traga naš Interpol, nalazi se u susjednoj Srbiji, ali shodno propisima, kao državljanka Srbije ne može biti izručena bh. vlastima.

Bivša miss BiH, Playboyeva “zečica”, naime, osim državljanstva BiH, ima i državljanstvo Srbije, ali je od izručenja u Sarajevo štiti bukvalno sretni splet okolnosti, javlja Blic.

Sud BiH pravosnažno ju je osudio na dvije i po godine zatvora jer je u aprilu 2006. namamila Đorđa Ždralu u sačekušu u naselju Vranješ, gdje je pokušana njegova likvidacija. Ona je, međutim, početkom septembra ove godine napustila BiH, nakon što je pozvana na izdržavanje kazne, i od tada je na Interpolovoj potjernici.

– Tošić je počinila krivično djelo prije nego što je stupio na snagu ugovor o izručenju između BiH i Srbije. Prema tom dokumentu, osobe koje imaju državljanstvo zemlje u kojoj se nalaze, a djela su počinile prije stupanja na snagu ugovora, ne mogu biti izručene. Pravosuđe u BiH može samo tražiti priznavanje presude i izdržavanje kazne u Srbiji – kaže advokat Vlado Adamović, zastupnik Tošićeve.

On dodaje da je primjetno da vlasti u Srbiji ipak provjeravaju razloge zbog kojih BiH potražuje Tošićevu jer je ona osuđena za isto djelo koje se stavlja na teret Darku Elezu.

Da podsjetimo, Elez, koji je pucao u Ždrala u Srbiji, oslobođen je za to krivično djelo, kao i ostali optuženi, čime je Tošićeva, kojoj se jedinoj sudilo u BiH, postala jedina osuđena za taj pokušaj ubistva.

Nadležni organi Srbije već su kontaktirali s nadležnim sudom u BiH radi „dostavljanja određene dokumentacije kako bi se ocijenilo da li navedena osoba podleže odredbama ugovora o izručenju između BiH i Republike Srbije koje se odnose na izručenje vlastitih državljana, s obzirom na to da potraživana ima državljanstvo Republike Srbije“.

Slobodanka, u javnosti poznata kao krimi-missica, tokom suđenja je tvrdila da je nevina te da je tokom izvršenja djela koje joj se stavlja na teret imala svega 19 godina i da nikako nije mogla biti član organizovane kriminalne grupe.