Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

hrvatski premijer

Plenković: Ako se propusti mart, cijela godina će biti propuštena

Foto: Amer Kajmović/FENA

Dodao je da su se u protekle dvije godine desile velike pomjene kada je riječ o politici proširenja, te da promijenjeni kontekst, pa i metodologija pregovora daje šansu Bosni i Hercegovini da uhvati korak sa drugim zemljama jugoistoka Evrope

Premijer Republike Hrvatske Andrej Plenković izjavio je danas u Sarajevu da je Hrvatska godinama najsnažniji, najčvršći, najveći zagovoratelj i prijatelj Bosne i Hercegovine kada je riječ o ubrzanju njenog članstva u Evropskoj uniji.

Nakon susreta s predsjedavajućom Vijeća ministara BiH Borjanom Krišto, te predsjednicom Evropske komisije Ursulom von der Leyen i premijerom Nizozemske Markom Rutteom, Plenković je naveo da njihov današnji posjet služi kao poticaj prije svega Vijeću ministara BiH, ali i Parlamentarnoj skupštini BiH da u sljedećim sedmicama donese određene zakone, da poduzme određene reformske napore kako bi dali argumente Evropskoj komisiji i predsjednici Leyen da u svom izvještaju koje će pripremiti za šefove države i vlada, koji će se sastati u Briselu 21. i 22. marta, stvori preduslove da se postigne koncezus među 27 država članica o otvaranju pregovora sa BiH.

Dodao je da su se u protekle dvije godine desile velike pomjene kada je riječ o politici proširenja, te da promijenjeni kontekst, pa i metodologija pregovora daje šansu Bosni i Hercegovini da uhvati korak sa drugim zemljama jugoistoka Evrope.

– Moj je dojam da ćemo u sljedećim sedmicama uz potporu svih nas, ali prije svega uz političko preuzimanje odgovornosti i identificiranje svih aktera u političkom životu BiH, a osobito vladajuće koalicije, dobiti upravo one argumente da ta odluka u martu bude i donesena – naglasio je Planković.

Napomenuo je da će, ako se propusti mart, vjerovatno biti propuštena cijela ova godina u pogledu donošenja pozitivnih odluka o BiH.