Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

grand slam

Đoković, Gauff i Sabalenka u polufinalu Australian Opena

djokovic australian open
Foto: Screenshot

Đokovića sada samo dvije pojedinačne pobjede dijele da postane jedini igrač u istoriji koji je osvojio isto toliko Grend Slam titula

Srbijanski teniser Novak Đoković, Amerikanka Coco Gauff i Bjeloruskinja Aryna Sabalenka izborili su nastup u polufinalu Australian Opena, prvog Grand Slam turnira sezone u Melbourneu.

Đoković je četvrtfinalu bio bolji od Amerikanca Taylora Fritza sa 7:6 (3), 4:6, 6:2 i 6:3 nakon tri sata i 45 minuta igre, čime se još više približio rekordnom 25. Grand Slam naslovu. Đokovića sada samo dvije pojedinačne pobjede dijele da postane jedini igrač u istoriji koji je osvojio isto toliko Grend Slam titula. Sa 24 titule, Đoković je trenutno izjednačen sa Australkom Margaret Court. U muškom tenisu je na vrhu, ima dva naslova više od Španca Rafaela Nadala i četiri više od Švicarca Rogera Federera.

Đoković će u polufinalu igrati sa pobjednikom meča između četvrtog nosioca Italijana Jannika Sinera i petog nosioca Rusa Andreja Rubljova.

Gauff, četvrta nositeljica u čatvrtfinalu je savladala Ukrajinku Martu Kostjuk (Ukr) sa 7:6 (6), 6:7 (3), 6:2. U polufinalu je čeka druga nositeljica Arina Sabalenka iz Bjelorusije. Braniteljica titule savladala je devetu nositeljicu Čehinju Barboru Krejčikovu 6:2, 6:3, nakon sat i 11 minuta igre. Sabalenka će šesti put zaredom igrati u polufinalu Grand slam turnira.

Rezultati četvrtfinala

teniseri:
Novak Đoković (Srb/1) – Taylor Fritz (SAD/12) 7:6 (3), 4:6, 6:2, 6:3;

teniserke:
Coco Gauff (SAD/4) – Marta Kostjuk (Ukr) 7:6 (6), 6:7 (3), 6:2;
Arina Sabalenka (Blr/2) – Barbora Krejčikova (Češ/9) 6:2, 6:3.