BiH

beograd

Počela liturgija kojom će biti ispraćen patrijarh Irinej, stigli Dodik i Vučić (FOTO)

22/11/2020
Foto: Srna

Liturgija za upokojenje počela je u centralnom dijelu Hrama u devet časova, gdje je i izložen kovčeg sa posmrtnim ostacima patrijarha, a služi je mitropolit dabrobosanski Hrizostom, dok besjedi episkop bački Irinej

U Hramu Svetog Save u Beogradu počela je liturgija za upokojenje poglavara Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarha Irineja, javlja Anadolu Agency (AA).

Patrijarh Irinej je prvi poglavar koji će biti sahranjen u kripti Hrama Svetog Save, gdje će se i ubuduće sahranjivati poglavari SPC, ukoliko ne izraze drugačiju želju.

Liturgija za upokojenje počela je u centralnom dijelu Hrama u devet časova, gdje je i izložen kovčeg sa posmrtnim ostacima patrijarha, a služi je mitropolit dabrobosanski Hrizostom, dok besjedi episkop bački Irinej.

Posle liturgije slijedi opelo, a zatim i oproštajni govori predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika, mitropolita dabrobosanskog Hrizostoma i starješine Saborne crkve u Beogradu protojereja-stavrofora Petar Lukić.

U Hramu su i predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić, ministri u Vladi Srbije, predsjednik Skupštine Ivica Dačić, beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar, ali i mandatar za sastav nove Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić.

Na ulasku u Hram su pripadnici garde Vojske Srbije, veliki broj vernika pali sveće u maloj crkvi posvećenoj Svetom Savi, pored Hrama.

Ispred samog Hrama takođe je prisutan veliki broj vjernika, a postavljena su i dva video-bima na kojima je prenos liturgije.

Iz Srpske pravoslavne crkve obavijestili su “sveštenstvo, monaštvo i vjerni narod da se striktno pridržavaju mjera, koje su zbog teške epidemiološke situacije u zemlji propisali nadležni državni organi”.

Poglavar SPC patrijarh Irinej preminuo je u petak, 20. novembra, oko sedam sati ujutru u COVID bolnici na Karaburmi u 91. godini. On je u toj bolnici bio od 4. novembra, a nakon što je zaražen koronavirusom.

U Srbiji je proglašena trodnevna žalost koja traje i danas, zastave su spuštene na pola koplja, a na Patrijaršiji se nalazi crna zastava.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.